חדשות היום

EYE IN THE ROOM

תארו לכם את הסיטואציה הבאה. כמה מחבלים מתבצרים בבית עם בני ערובה ומנהלים משא ומתן. לפתע חודר לתוך הבית בטיסה מהירה, כלי טיס זעיר שמצליח לעבור בין החדרים במהירות רבה, לצלם את הנעשה בבית, להקליט את הקולות ובזמן אמת לשדר את התמונה למפעיל שנמצא סמוך לבית יחד עם הכוחות העומדים לפרוץ פנימה.
נשמע מדע בדיוני? ממש לא. בימים אלה יצאה DARPA סוכנות המחקר והפיתוח המרכזית של משרד ההגנה האמריקני בתכנית פיתוח חדשה של כלי טייס זעירים בעלי יכולת טיסה אוטונומית בשטחים אורבניים.
התכנית, Fast Lightweight Autonomy (), שהוכרזה בחודש דצמבר האחרון קוראת לחברות טכנולוגיות ואוניברסיטאות, להציע פתרונות של כלי טייס קטנים ומהירים היכולים לנווט באופן עצמאי בסביבה צפופה ורוויית מכשולים, כולל טיסה מהירה, יום ולילה, בתוך בתים. התכנית מגדירה פרמטרים ראשוניים של יכולות טיסה: מהירות של 20 מטר בשנייה (45 מייל לשעה), יכולת ניווט עצמית לתוך חלון בית ללא שימוש במערכות GPS, יכולות זיהוי מכשולים, תקשורת והצפנת נתונים וכן העברת תמונה בזמן אמת למפעיל.
“למעשה הדרישה שלנו מתבססת על ניתוח יכולת המעוף המהירה של ציפורים”, אומר מנהל התכנית ב-DARPA, מרק מקרי. “ניצים למשל עפים במהירות רבה בתוך יער עבות ללא כל בעייה. הם מזהים בקלות ובמהירות את העצים ומטים את הכנפיים בהתאם, כדי לנווט בין המכשולים. הכוונה שלנו בפרוייקט החדש היא לחקור את היכולות האלה של הציפורים ולנסות להגיע בעזרת טכנולוגייה חדשה למל”טים זעירים, אולטרא חכמים ועצמאיים שיוכלו לנוע במהירות בשטחים צפופים”.
השימוש במל”ט עצמאי כזה יכול לשמש גם בליווי של כוחות קרקע בתנאי שטח קשים המצריכים מעין גשש קדמי. בנוסף מייעדים ב-DARPA את השימוש ביכולות החדשות גם לכוחות הפועלים בסביבה מוכת אסון. לדברי גורמים בתכנית הכוונה היא להשתמש במל”ט העצמאי במבנים שקרסו חלקית כתוצאה מרעידת אדמה או לחילופין להכניס את המל”ט למבנים מסוכנים לבני אדם. דוגמה לכך ניתן לראות בשני אסונות הכורים הגרעיניים בצ’רנוביל ופוקישמה. בשני המקרים הללו, כוחות ההצלה היו חייבים להיכנס לסביבת הכורים במקרה בפוקושימה לא היה ברור מה קורה בתוך הכור עצמו, והאם ברזי המים שמצננים את הכור ניזוקו או לא. תכנית ה-FLA מצטרפת לתכנית גדולה נוספת של DARPA בכל הקשור לאסונות. תכנית ה-ROBOT CHALLENGE שמה לעצמה למטרה לפתח רובוטים בעלי יכולות אנושיות. הכוונה היא ליצור רובוטים בעלי תנועות עדינות ועגולות, היכולים לתפקד באופן עצמאי באזורים מוכי אסון. בדומה ליכולות הטיסה העצמאיות של תכנית המל”טים החדשה, ה-FLA, גם בתכנית הרובוטים הוגדרה יכולת העצמאות כהכרחית. הרובוטים החדשים על פי DARPA יהיו חייבים לכלול יכולות של נהיגה עצמית, סגירת ברזים וזיהוי מכשולים.
“זה נכון שהיכולות הללו שאנחנו מפתחים יציבו אותנו במקום אחר בכל הקשור לטיפול באסונות”, אומרת סטפני טומפקינס מנהלת תכניות מדעיות
ב-DARPA, היחידה שאחראית למציאת פתרונות טכנולוגיים מהירים. “אבל, אחד היתרונות המשמעותיים של התכנית תהיה היכולת לבנות תמונת מצב טובה יותר של כל סיטואציה. כיום חיילים שצריכים להתמודד עם אוייב במבנה משקיעים המון זמן, כוח ואמצעים כדי לטפל באיום ולא פעם נחשפים לסכנה בשל כך. מטרת תכנית ה-FLA היא לשחרר אותם מהמשימה הזאת ולאפשר להם לבצע טוב יותר ובטוח יותר את המשימות האחרות. מעבר לכך, מל”ט FLA יוכל לתקשר עם מערכות אוטונומיות נוספות, ובכך לשפר באופן משמעותי גם את הביצועים שלהן”.
על פי הדרישות הנוכחיות בתכנית
ה-FLA, למל”ט העצמאי אמורה להיות יכולת טיסה של עד עשר דקות וטווח של כ-750 מטר. המשמעות של הנתונים הללו היא הרצון ליצור מל”ט קל, נישא על ידי חיילי הכוח, בעל יכולת צריכת אנרגיה נמוכה וזמין כל העת לכוחות המתמרנים בסביבה האורבנית. מל”ט ה-FLA אמור לשאת מצלמות מיקרופונים ומשדרים. על פי האיפיון המבצעי הראשוני, מפעיל המל”ט לא יצטרך להפעילו כלל (מלבד כמובן המראה ונחיתה) אלא רק לרכז את הנתונים שיספק בזמן אמת.
כיום מפעילים מספר צבאות בעולם מל”טים דומים, אבל בשונה מה-FLA ללא יכולות טיסה עצמאיות. אחד הפתרונות שנמצאים כיום “על המדף” בתעשיות הביטחוניות בהקשר הלחימה האורבנית הם הרחפנים. כך למשל בתעשייה האווירית פיתחו בשנים האחרונות מספר דגמים של רחפנים בגדלים שונים, למשימות אורבניות. הרחפנים הללו נמצאים בשימוש בעיקר במשימות בטחון פנים (HLSׂ) ומופעלים בעולם על ידי כוחות שיטור והצלה.
לוח הזמנים של תכנית ה-FLA צפוף יחסית. עד לחמישה בינואר השנה אמורות היו החברות להציע הצעת קונספט ראשוני, שתיבחן על ידי DARPA במהלך הרבעון הראשון של 2015. ההערכה היא כי אבות טיפוס ראשוניים של מל”טי FLA יוצגו בארצות הברית כבר במחצית השנייה של 2015.

אמיר בר שלום

תגובות סגורות