אמיר בר שלום
את הדברים הבאים קראתי באתר הבית של חברת “בקרמוס טכנולוגיות”, BeckermusTechnologies.
“במסגרת עבודה משותפת ומתוך מחשבה על צרכי הלקוחות, משלבים האחים בקרמוס ידע רב, מקצועיות וניסיון נצבר של למעלה מעשרים שנות שיתוף פעולה. השניים דור שישי למשפחה חיפאית העוסקת זה שנים בצורפות ושענות, החלו את דרכם בלימוד סודות המקצוע מאביהם ולאחר מכן פנו לדרך עצמאית, אז למדו והתמקצעו בתחומי הפעילות בהם מתמחה החברה. כמו אז גם היום, כל מוצר מבית בקרמוס הנו תוצאה של חשיבה יצירתית, תכנון קפדני, ביצוע איכותי ומדויק, אשר הופך אותו לאמנות טכנולוגית מרשימה ושימושית”.
בהחלט לא הקדמה אופיינית לעולם ההיטק הקר והתכליתי שאליו אנחנו רגילים בבנייני האבן של הרצליה פיתוח או סיליקון ואלי. “בקרמוס טכנולוגיות”, של האחים עודד ואורן בקרמוס מוגדרת כחברה לעבודות מיקרו אלקטרוניקה ועיצוב תעשייתי. את הידע האלקטרוני מביא עמו עודד שעבד בעבר בחברות היי טק וטכנולוגיה שונות במגוון תפקידים מתפקידי ייצור, ניהול קווי ייצור ועד לניהול חברות. את הרקע האומנותי מביא אורן, מעצב תעשייתי, בוגר בצלאל בירושלים, שהתמחה במשך כ- 20 שנים בעיצוב ובתכנון מוצרי פלסטיקה. השניים נפגשו בפרשת דרכים, כל אחד בקריירה האישית שלו, וכך למעשה נולד השילוב המיוחד הזה של “בקרמוס טכנולוגיות”.
“עד כמה שזה נשמע מוזר, יש ממשק מאד הדוק בין שני תחומים אלה של הרכבות מיקרו אלקטרוניות ועיצוב”, מספר עודד, הבוגר מבין האחים.
“בקרמוס טכנולוגיות” הוקמה בשנת 1998 בקיסריה, לאחר שהשניים זיהו פלח שוק שאין לו בארץ מענה. השנים היו שנות הבועה הגדולה, וחברות הזנק (עודד בקרמוס מתעקש לכנות כך את חברות הסטארט אפ), נזקקו לקבלן המסוגל לתת שירות להרכבות מיקרו אלקטרוניקה כדי לבנות אבי טיפוס. לנישה מיוחדת זו חברו שני האחים, כאשר אורן מביא עמו את הידע בעיצוב ועודד את הרקע בתהליכי ייצור ובהרכבות מיקרו אלקטרוניות.
“את עיקר עבודת ההרכבה האלקטרונית היו החברות מוציאות לאירופה”, מספר עודד. ”זה היה עניין יקר והאריך את לוח הזמנים. אנו הצענו פתרון זול יותר, מהיר יותר וערך מוסף. הערך המוסף היה בדמות עזרה בעיצוב ופיתוח המוצר עצמו. למעשה השוק היה כלוא בין אירופה היקרה לסין, שאינה מייצרת כמויות קטנות. אנו ענינו על הצורך בכמויות קטנות עד כדי רכיב בודד”.
בשיחה הקצרה במשרדים המטופחים אל מול חולות הזהב של קיסריה, מתברר שתעשיית המיקרו אלקטרוניקה צוברת בשנים האחרונות תאוצה, בשל התפתחות הרכיבים הזעירים וצמיחה בכמות המוצרים. כך למשל בתעשיית הסלולר עם הטלפונים החכמים או תעשיית הציוד הרפואי שעוברת מהפכה טכנולוגית. בתחילת דרכה של החברה התמקדו ההרכבות המיקרוסקופיות ברכיבים זעירים לשוק התקשורת, אחר כך עבר המיקוד לשוק הציוד הרפואי ומזה מספר שנים ישנה פעילות ענפה גם בתעשיות כגון תקשורת אופטית ומוצרים צבאיים.

עודד ואורן בקרמוס

שעון 007
“תחילת הדרך הייתה במשרד של 30 מטר רבוע, שנינו לבד”, מספר אורן, הצעיר מבין האחים. המכונה הראשונה לחיווט שבבים בחוטי זהב, “WIRE BONDER“ נרכשה כאשר אנו חותמים על הצ’ק בידיים רועדות. כיום אנו מעסיקים כ-30 עובדים במספר מחלקות. למעשה החברות הגדולות שהעבירו לנו את הייצור הבינו שהתקורה לייצור במחלקות ייעודיות גבוהה מאד ולא משתלמת, לכן כדאי להעבירה למיקור חוץ. צריך להבין את אופי העבודה. מדובר באדם העובד עם מיקרוסקופ ומרכיב חלקים מיניאטוריים. בחברות הגדולות המחלקות האלה מסורבלות ולעיתים התקשו להגיב במהירות לדרישות מחלקת המחקר והפיתוח. אני יכול לספר לך לפחות על מקרה אחד של חברת ענק בשוק הישראלי והעולמי, שהחליטה לפנות אלינו במקום לייצר IN HOUSE“, למרות שתיאורתית יכלה לעשות זאת.
בשנים האחרונות עם ההתבססות בשוק החלה “בקרמוס טכנולוגיות”, לעבור גם לייצור כמותי. לצורך כך נרכשו מכונות אוטומטיות, ולצד ההרכבות הידניות, החלה החברה לחדור לשווקים חדשים. כיום מייצרת החברה במקביל לקיסריה גם במספר מפעלים במזרח.
“למעשה גם כאן זיהינו פלח שוק”, מספרים האחים בקרמוס. “הסינים מייצרים כמויות גדולות בלבד. כמויות בינוניות וקטנות נתקלות ב”חוסר התלהבות” של היצרנים דבר הגורר זמני אספקה ומחירים שאינם אטרקטיביים ללקוח, כך שיש לנו יתרון משמעותי בכמויות אלו. על אירופה היתרון הוא במחיר”.
במהלך השיחה שלנו מציגים האחים בקרמוס מגוון מוצרים שעוצבו ותוכננו בחברה בהם ניכרת באופן בולט התפיסה העיצובית של החברה. פונקציונאליות, ארגונומיה ועיצוב חדשני ונקי הינם עקרונות מנחים בתחום זה של פעילות החברה. כך למשל מוצג שעון תמים למראה, שנראה כמו כל שעון יד רגיל.
“את השעון הזה עיצבתי על מנת שישדר מתינות. כמו כל שעון יד רגיל”, מספר אורן. “אבל… השעון הזה למעשה מכיל מצלמה חבויה באיכות גבוהה מאד, בעל התקן זיכרון גדול, מחבר USB חבוי ואנטנה מודפסת בתוך רצועת היד. זוהי אחת הדוגמאות הבולטות לממשק שאנחנו מציגים בין עיצוב להרכבה אלקטרוניקה זעירה. הלקוח קיבל כאן פתרון כולל. למעשה עבודת העיצוב וההרכבה נעשות במקביל כאשר אנו בוחנים ומשפרים כל העת שני מרכיבים אלו, עד המוצר המוגמר”.
דוגמא נוספת שמציגים השניים היא מצלמה זעירה המזוודת בקצה אנדוסקופ רפואי, נשלט ע”י הרופא ומוחדר לגופו של החולה. האנדוסקופ מאפשר הן צפייה והן טיפול בזמן אמת תוך מינימום פגיעה ברקמות בריאות. ידית האנדוסקופ הינה מוצר מורכב המכיל מכאניקה רבה ודורש התאמה ארגונומית המאפשרת פעולה מדויקת מאוד של הרופא בהתאם לפרוצדורה המבוצעת. הידית עוצבה ותוכננה ע”י אורן וצוותו, עבודת הרכבת האופטיקה מבוצעת במחלקת הרכבות של “בקרמוס טכנולוגיות”.
“במקרה הזה, אחרי שקבלנו את דרישת ההרכבה של המצלמה, הלקוח ביקש שאעצב את יחידת השליטה.” מספר אורן.
עד כמה שהמכשיר האחרון מעורר חלחלה אצלנו הגברים ( הוא מתוכנן להיות מוחדר לגוף דרך השופכה), אני חייב להודות שהעיצוב שלו מרשים מאד. מראה נקי, מתקדם ומודרני.
“בקרמוס טכנולוגיות”, מתכוננת בשנה הקרובה להגדיל את פעילותה ולפנות גם לשוק האירופאי. ולצורך כך נערכת החברה בין היתר בהשקעה של כ-2 מיליון שקלים בציוד אוטומטי והגדלת שטחי הייצור והחדרים הנקיים.
ככל שעולם האלקטרוניקה ימזער את הרכיבים שבשימושו, כך יגדל תחום הפעילות של “בקרמוס טכנולוגיות”, “למעשה אנחנו מתפתחים עם המגמות העתידיות של השוק”, מסכם עודד, “כיום אנו מספיק חזקים לפנות לשווקים חדשים, משום שצברנו במהלך השנים לא רק ידע ויכולת אלא גם בנינו מערך של גמישות ויצירתיות ולזה בדיוק השוק מצפה”.