חדשות היום

דימונה מקימה מרכז חדשנות Darom בשטח של 13 דונם. המרכז יתמקד בפתרונות טכנולוגיים לתעשייה ירוקה ואנרגיות מתחדשות

דימונה בונה מרכז חדשנות Darom   שישתרע על פני 13 דונם -5,000 מ״ר בהשקעה של כ-50 מיליון שח. המרכז יהווה אבן שואבת לפתרונות טכנולוגים בתחום התעשייה ירוקה ואנרגיות מתחדשות ויהפוך את אזור הנגב

 ממרחב המאופיין בתעשיות מסורתיות למרחב המקדם את תחום תעשיית 5.0 ופתרונות ליצירת מימן ירוק

לדברי בני ביטון, ראש העיר: ״ ממרכז החדשנות שלנו -בדימונה נביא את הבשורה גם בתחום הבטחון. בטחון לחוסן האנרגטי של ישראל באמצעות מציאת פתרונות לתעשייה 5.0 בדגש על מימן

 

ב-28/1 יתקיים אירוע השקה 12:30-15:30 במעמד ראש העיר בני ביטון, שרים, משרדי ממשלה, נציגי רשויות מקומיות ובכירים מהתעשייה

בשנים האחרונות ניכר כי העיר דימונה, ששטחה המוניצפלי נחשב לגדול ביותר בישראל (223 ק״מ) . העיר נמצאת בתנופת בנייה אדירה, עם אישורי בנייה של כ-30,000 יחידות דיור שאושרו במסגרת הסכמי גג עם משרד השיכון. מתוכן כבר נבנו ושווקו 15,000 יחידות דיור בבנייה רוויה ועוד 2,200 בתים פרטים בתכנית ״בנה ביתך״.

לצד תנופת הבנייה והגעת זוגות צעירים ומשפחות לעיר, אושר סופית תכנית לבניית מרכז חדשנות Darom  אשר ישתרע על פני 13 דונם ו-5,000 מ״ר, בהשקעה של כ-50 מיליון ש״ח במימון משרד הכלכלה ורשות החדשנות לצד שותפים נוספים: תעשיה אווירית, סונול, דוראל, אשכול נגב מזרחי, תנועת אור, נגב טאלנט ונטג״ב.  מבנה בין 3 קומות  עם גג ירוק ופעיל בו יתקיימו אירועי מיטאפים, הרצאות ופעילויות.

מרכז החדשנות DAROM , ישמש כמנוע צמיחה אזורי המתמקד בקידום טכנולוגיות מתקדמות בתחומים כגון תעשייה ירוקה, רובוטיקה קרקעית, מימן ותחליפי דלקים, בינה מלאכותית לשימושים תעשייתיים ואנרגיות מתחדשות. המרכז מהווה צומת ידע אזורי המחבר בין תעשייה, אקדמיה, ממשלה ויזמים, ומספק תשתית לפיתוח פתרונות חדשניים ולהאצת תהליכי חדשנות טכנולוגית.

DAROM  מפעיל מגוון רחב של תוכניות שמטרתן להכשיר יזמים, חוקרים ואנשי מקצוע, תוך שימת דגש על פיתוח הון אנושי מקומי. בנוסף, המרכז מעורב בתכנון עוגנים אזוריים שממנפים את משאבי הנגב המזרחי ליצירת אקוסיסטם חדשני, ומשתתף בפרויקטים לאומיים בתחומי התעשייה הירוקה והאנרגיות המתחדשות, במטרה לענות על צרכים אסטרטגיים של מדינת ישראל. חזונו של DAROM הוא: להפוך את הנגב המזרחי למוקד משיכה לאומי ובינלאומי לחדשנות טכנולוגית בתחומי המיקוד שלו

המרכז יהווה “צומת” ידע מרחבית המאגד תחתיו שותפים מנוסים: משרדי ממשלה, חברות תעשייתיות, מוסדות אקדמיים, רשויות מקומיות ותאגידים בינלאומיים ולמעשה משמש כמנוע צמיחה ומרכז ידע בחדשנות טכנולוגית ובפיתוח תעסוקה איכותית בנגב המזרחי, והופך את האזור לאבן שואבת לדור הבא של התעשייה והטכנולוגיה הישראלית. במטרה להפוך לא רק לאזור בולט בתחומים אלו ברמה האזורית, אלא גם ברמה הלאומית והבין-לאומית.

לדברי ראש העיר בני ביטון, סגן השלטון המקומי ויו״ר דירקטוריון אשכול נגב מזרחי: ״בשנים האחרונות אנו עדים למרוץ ולביקוש האדיר שישנו בעולם למציאת פתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם שינויי האקלים. אני מאמין שהבשורה בתחום האנרגיות המתחדשות שתופסות תאוצה והתעשייה המתקדמת תגיע מכאן- ממרכז החדשנות בדימונה. מהעיר שלנו, עיר שטופת שמש ועם תנאי אקלים אידאלים היכולים להוות קרקע פורייה לפיתוח יזמות ומחקר בתחום האנרגיה הסולארית, תעשיות ירוקות, פיתוח טכנולוגיות מימן ומגוון פתרונות נוספים. ממרכז החדשנות נביא את הבשורה לישראל גם בתחום הביטחון! בטחון לחוסן אנרגטי עד לצמצום התלות שלנו במקורות אנרגיה מבחוץ״.  ראש העיר ביטון מוסיף כי ״מרכז החדשנות יתרום כמובן גם למוביליות חברתית, יעודד יזמיות ויזמים צעירים להצטרף למהפכה הטכנולוגית ולהיות חלק מהבשורה בתחום שתביא העיר דימונה״.

מרחבי ניסוי

בימים אלו מוקמים בדימונה מרחבים שונים לביצוע ניסויים ופיילוטים בשיתוף משרד האנרגיה בתחומי אנרגיה ותעשייה מתקדמת לקידום פתרונות בדגש על מימן ירוק, בתחומי רובוטיקה קרקעית לפתרונות תעשייה 5.0; שילוב של רובוטים ומהנדסים לקידום פעילות תעשייתית המקטינה זיהום, סיכון ומאיצה תהליכי ייצור אפקטיביים ויעילים. מרחבי הניסוי ישמשו לקידום פרויקטיים מרכזים:

  • ייצור דלק-סילוני בר קיימא, תחום שיואץ בעשור הקרוב תחת התקנות של האיחוד האירופאי.
  • ניטרופיקס – טכנולוגיה שצמחה במכון ויצמן לייצור אמוניה ללא זיהום ואף ללא שינוע ממקומות מרוחקים בעולם.
  • ספרה טכנולוגיות – טכנולוגיה של מגדלי קירור בתעשייה בחיסכון אנרגטי של עד 85% .

לצד מרכז החדשנות Darom שבנייתו כבר מתחילה לקרום עור וגידים, ממשיך להתפתח גם מרכז התעשיה וההייטק בדימונה, שאחת החברות הבולטות בהן היא חברת ההייטק ‘קמביום’ (חברת בת שנרכשה על ידי מטריקס), המעסיקה מעל ל-100 עובדים במשרדים בדימונה ובנגב. כאמור פיתוח ההייטק  משפיע גם על מערכת החינוך שמשלבת בינה מלאכותית, על קידום  מיזמים טכנולוגיים שמוטמעים כבר מגילאי התיכון, ויזמי הייטק דימונאים וצעירים שכבר חלקם הספיקו לגייס הון לטובת המיזמים שלהם (ביניהן היזמית מאי פיאמנטה)

מנכ״ל מרכז החדשנות Darom –  רן ששון , הנחשב בין החלוצים המובילים באזור הדרום שפיתח אקוסיסטם יזמי בפריפריה הישראלית, בכלל ובמחוז דרום בפרט לפני כבר למעלה מ15 שנה ושתחת ידו עברו למעלה מ200 סטרטאפים מציין : ״המעבר לתעשייה מתקדמת הוא רק אחד מהם. מודרניזציה של רובוטיקה, אוטומציה והייטק בתעשייה יפחיתו זיהום סביבתי ויביאו להכשרת כוח אדם מיומן, פריון ושכר יותר גבוהים. ההתפתחויות וההבשלה של טכנולוגיות ושיטות ייצור מתקדמות מובילות לתמורות משמעותיות באיזון בין תחרות מבוססת על כוח אדם – מה שקורה בעיקר בייצור – לתחרות המבוססת על יצירת ערך ויתרון טכנולוגי – כפי שקורה בהייטק.

ששון מסכם ואומר: ״זה יאפשר לנייד תעשיות מאזור אחד לאחר. אימוץ מוצלח של טכנולוגיות כאלו צפוי להוביל לשיפור כושר התחרות של השוק הישראלי ולהעלאת הפריון לעובד. התוצאה תהיה שיפור ברווחיות, ברמות השכר ובצמיחה מחודשת של תעשייה מערבית – וכל זה בהחלט יכול לקרות בנגב המזרחי. ״


 

מערכת ניו-טק מגזינים גרופ

תגובות סגורות