בבואינג חגגו בסוף חודש מרץ, עם השקת סבב טיסות המבחן של מטוס הנוסעים החדש של החברה, בואינג 747-8, וורסיה חדשה למטוס הג’מבו הותיק. הרעיון לייצור המטוס הזה החל כבר באמצע העשור הקודם, עם התקדמות פרוייקט האיירבאס 380A, מטוס הענק הצרפתי שנכנס לשוק הטיסות האזרחיות בשנת 2007. בואינג מצאה את עצמה בשנת 2005, בעיצומו של פרוייקט שאפתני אחר, ה “דרים ליינר”, מטוס הבואינג 787, המטוס הראשון שהורכב כולו מחומרים מרוכבים. בואינג השקיעה בפרוייקט הזה משאבים רבים, מתוך הנחה כי עולם התעופה האזרחית יתמקד בעתיד ביותר טיסות ישירות של מטוסים קטנים, (POINT 2 POINT) מאשר בטיסות לנמלי אוויר מרכזים (HUB) ומשם פיזור לנמלי אוויר קטנים יותר. המציאות הוכיחה כנראה שהביקוש למטוסי נוסעים ענקיים עדיין קיים, ולכן בואינג יצאה לדרך עם רעיון ה”סופר ג’מבו”, 747-8 אינטרקונטיננטל.
נשיא קבוצת התעופה האזרחית של בואינג, ג’ים אלבאו, אמר בטקס ההשקה בסוף מרץ האחרון כי מטוס ה 747-8 החדש משלב טכנולוגיות מתקדמות ההופכות אותו למטוס יעיל ביותר. “הבואינג 747-8 אינטרקונטיננטל החדש כולל את הטכנולוגיות החדישות ביותר – ומיישם פריצות דרך רבות שהושגו במטוס ה-787 דרימליינר. אנו מאמינים כי לקוחותינו יעריכו את עלויות התפעול הנמוכות, והנוסעים מצידם ייהנו מהנוחות ומעיצוב הפנים המרשים שלו “חברות רבות יוצאות עם תכנית, בונות מטוס ואז מנסות למכור אותו. אנחנו מפתחים ומוכרים מטוס. רק לאחר שאנו מבינים את צרכי הלקוחות, אנו בונים אותו. זה עומד להיות המטוס שישנה את העולם פעם נוספת”.
לפחות על הנייר בואינג מציגה מטוס אטרקטיבי מאד, מבחינת עלויות ההפעלה. בימים שבהם עלויות הנפט מאמירות, חברות התעופה מוצאות עצמן במילכוד, שכן הן אינן יכולות לייקר בהתאם את מכירי הכרטיסים. על פי חברת בואינג הג’מבו החדש מצטיין בעלויות התפעול הנמוכות ביותר. כך למשל מנועי המטוס מתוצרת “ג’נרל אלקטריק”. על פי נתוני החברה ה 747-8 הוא מטוס הסילון הידידותי ביותר לסביבה בעולם, וצורך 11 אחוז פחות דלק לנוסע מאשר האיירבאס A-380. הבואינג 747-8 אינטרקונטיננטל מאופיין גם בעלות הנמוכה ביותר של מייל למושב מבין כל מטוסי הנוסעים הגדולים, עם קיצוץ של 12% בעלויות לעומת קודמיו, מטוסי ה- 747-400. המטוס מאפשר חיסכון של 16% בצריכת דלק, הפחתה של 16% לנוסע בפליטת גז הפחמן והפחתה של 30% ברמת הרעש לעומת מטוס ה747-400.
“הבואינג 747-8 אינטרקונטיננטל הינו המטוס היחיד בקטגוריית מטוסים בעלי קיבולת של 400 עד 500 מושבים, והינו הפתרון המושלם לחברות התעופה המפעילות טיסות ארוכות טווח ביעדים פופולריים מסביב לעולם”, אמר פאט שאנהאן, סגן נשיא ומנכ”ל מטוסים בקבוצת התעופה האזרחית של בואינג. “המטוס החדש יקבע סטנדרטים חדשים מבחינת בהוצאות נלוות וידידותיות לסביבה, וכן יספק לנוסעים חוויית טיסה מהמדרגה הראשונה”.
אבל לצד התשבחות למטוס הזה שעדיין נמצא כאמור בשלבי הניסוי, מתברר שהמתחרה שלו מצרפת לא קוטל קנים. רשת הטלוויזיה האמריקנית CNN, ערכה בחודש פברואר השוואה בין שני המטוסים במסגרת מגזין התיירות שלה. CNN קבעה שמונה פרמטרים אובייקטיבים, במטרה לבחון מי מבין השניים הוא באמת הגדול בעולם ומי נוח יותר. אגב מבחן שגרר לא מעט עקיצות בין בואינג לאיירבאס.
מבחן 1 – מספר נוסעים. במבחן הזה איירבאס מנצחת בגדול. 525 נוסעים מול 467. בעניין זה שולחת אליזבת לונד סגנית מנהל הפרוייקט בבואינג, עקיצה למתחרים: “כשאתה מפעיל איירבאס 380, אתה לוקח סיכון שלא תמכור את כל המושבים… בבואינג 747-8 הסיכון קטן יותר”.
מבחן 2 – אורך המטוס. בואינג בהחלט יכולה להתפאר במטוס הנוסעים הארוך בעולם, 76 מטרים מול 72.7 של איירבאס.
מבחן 3 – רוחב המטוס. איירבאס רחב יותר בכמעט חצי מטר ממתחרהו בבואינג. 6.54 מטרים מול 6.1 של בואינג. “סביר להניח שיום אחד אטוס על ה 747-8 “אומר סמנכ”ל הפעול של איירבאס, ג’ון ליהי, “ולכן אני רוצה להיות בטוח שאפשר לפנות אותו ביעילות ובמהירות במצבי חירום…”. יש לציין שהבואינג 747-8 עדיין לא עבר מבחני פינוי בחירום. ממטה בואינג נמסר בעקבות הדברים האלה כי המטוס החדש יעמוד בכל תנאי הזהירות והבטיחות הקיימים בעולם.
מבחן 4 – מחיר. בואינג, בסעיף הזה מצליחה להציב מחיר אטרקטיבי יותר. 317.5 מיליון דולר למטוס מול 375.3 של איירבאס. כלומר עבור כל חמישה איירבאס 380 ניתן לרכוש שישה ג’מבו 747-8.
מבחן 5 – מהירות. בשני המטוסים הנתון הזה כמעט זהה. בואינג עם 0.86 מאך, ואיירבאס עם 0.85 מאך.
מבחן 6 – טווח. איירבאס במבחן הזה מציגה תוצאות טובות יותר. 8300 מייל ימי מול 8000 של בואינג. שני המטוסים עונים על צרכי החברות של טיסות ביניבשתיות כמו: לונדון – סינגפור, ניו יורק-הונג קונג, לוס אנג’לס-מומבאי.
מבחן 7 – אורך כנף. 68.5 מטרים בבואינג מול 79.95 באיירבאס. בבואינג יישמו במטוס הזה את הפיתוח של כנף הדרים ליינר 787, שבנויה כאמור מחומרים מרוכבים. עובדה שמפחיתה את רעש המטוס, וחוסכת במשקל הגוף, מה שמאפשר ביצועי טיסה טובים יותר.
מבחן 8 – צריכת דלק לנוסע ב100 ק”מ טיסה. בואינג גאה מאד בנתון הזה מול איירבאס 2.8 ליטרים מול 2.9 ליטרים באיירבאס.
אין ספק שניתוח הנתונים הזה כבר נחת על שולחנן של חברות התעופה האזרחיות. עד כה קיבלה בואינג הזמנה ל 33 מטוסים, כאשר לופטהאנזה הגרמנית צפויה להיות הראשונה שתקבל את המטוס לקראת סוף השנה. ניקו בוכהולץ, סגן נשיא בכיר לניהול הצי של קבוצת לופטהאנזה, אמר כי ה-747-8 אינטרקונטיננטל ישתלב בצי המטוסים של החברה, כמטוס בעל 400 מושבים. “כלקוח הראשון של מטוס זה, אנו מצפים לכניסתו לצי המטוסים שלנו בשנה הבאה, במסגרת תוכנית המודרניזציה של צי המטוסים שלנו ומאמצינו בתחום השמירה על איכות הסביבה”.
למרות הדברים האלה, איירבאס לא אמרה את המילה האחרונה.
עד כה מכרה איירבאס 157 מטוסים, והיא מחזיקה בהזמנות לעוד 138 מטוסים. בכלל ה 747-8 פותח עוד אפיק תחרותי בין בואינג לאיירבאס.
לפני שלושה חודשים הייתה זו איירבאס שליקקה את הפצעים, אחרי שהפסידה לבואינג מכרז ענק של מטוסי תדלוק לצבא האמריקני. המכרז בשווי 35 מיליארד דולר הוכרע בחודש פברואר האחרון, כאשר המניע הלאומי היה בו מרכיב קריטי.