חדשות היום

מירוץ חימוש היפרסוני

המלחמה באוקראיינה והמתיחות המתגברת בין רוסיה, ארצות הברית וסין,  שצוברת תאוצה גם במזרח התיכון, מאיצה באופן משמעותי את מרוץ החימוש העולמי. על פי סקר של המגזין NEW ATLAS, אחד מחמשת אמצעי הלחימה המבוקשים ביותר כיום על ידי צבאות מודרנים, הוא נשק היפרסוני. כלומר כזה שטס לפחות פי 5 ממהירות הקול ובדגמים מתקדמים גם כמעט פי 20. צבא ארצות הברית ערך לאחרונה תרגיל יבשתי גדול יחד עם צבאות קנדה, ניו זילנד, אוסטרליה ובריטניה. מטרת התרגיל הייתה לבחון את היכולת של מערכת טילים היפרסוניים להשתלב במערכות פיקוד ושליטה שונות  שנמצאות כיום בשימוש הצבאות הללו.

אחרי כמעט עשור של עיכובים, עם פיגור משמעותי לעומת המעצמות האחרות, סין ורוסיה, צבא ארצות הברית הכריז על מערכת טילים היפרסוניים כבעלת  יכולת מבצעית מלאה. המערכת Dark Eagle היא מערכת טילי קרקע –  קרקע לטווח בינוני, שפותחה לצבא האמריקאי  – ARMY, על ידי לוקהיד מרטין ונורתרופ גרומן. ל   Dark Eagle יש גם גרסאות מותאמות למערכי ספינות הטילים והצוללות של הצי האמריקני.

מטרת המערך הזה היא השמדה של מטרות איכות בטווח של עד 3,000 ק”מ (1875 מייל). המערכת כוללת משגר דו קני נייד המורכב על שלדה גלגלית נגררת. הטיל עצמו כולל שני חלקים, שלב ראשון להפלטה והטסה לגובה ואז השלב הראשון נפרד והראש הגולש, C-HGB – Common-Hypersonic Glide Body, ממשיך לעבר המטרה. על פי נתוני ה ARMY, הגלישה בשלב הטרמניציה, השלב הסופי של הטיל בגלישה לעבר המטרה, יכולה להגיע למהירות של עד 17 מאך, פי 17 ממהירות הקול. מדובר במהירות   שעוקפת כל יכולת יירוט שקיימת כיום בשדה הקרב.

מערכת ה  Dark Eagle השתתפה בחודש יוני האחרון בתרגיל גדול של הצבא האמריקני שנערך בנבאדה. בתרגיל השתתפו גם כוחות מברית ה Five Eyes alliance שכוללים את  ניו זילנד, אוסטרליה, קנדה, ובריטניה. צריך להדגיש שעד כה אף אחת מהמדינות הללו לא מחזיקה בנשק היפרסוני. במהלך התרגיל לא נורו טילים אבל הכוחות השונים ערכו סימולציות משותפות שכללו תירגול של מערכות פיקוד ושליטה, איסוף והיתוך מודיעין בזמן אמת, ומעקב רב סנסורי אחרי מטרות אויב בטווחים גדולים. המשמעות של הסימולציות הללו היא לבחון את יכולת זיהוי המטרות בטווחים רחוקים מאד ואז להשמיד אותן תוך זמן קצר, הודות למהירות הגבוהה של הטיל. במהלך התרגיל מערכת ה  Dark Eagle   התחברה למספר מערכות פיקוד ושליטה של הכוחות השונים, והוכיחה יכולת אינטגרציה גבוהה וממשק טכני ומבצעי ידידותי ונוח להפעלה.

במהלך השנה האחרונה ביצעה ה  Dark Eagle מספר ניסויי טיסה מוצלחים במטווח הטילים הבליסטיים של ארצות הברית בהוואי. כל סוללה של המערכת אמורה לכלול שמונה טילים ורכב פיקוד ושליטה שמתלווה אליהם לניהול הירי.

“התרגיל הזה הוכיח את הצורך הקריטי בשילוב יכולות במתארי הקרב העתידיים שלנו” אמרה סרן ג’ניפר לי מפקד סוללת הטילים שהשתתפה בניסוי. “הוכחנו יכולת אינטגרציה גבוהה של המערכת עם מערכות אחרות, ומיצוי מקסימלי של יכולות “.

תמונה: מערכת טילים היפר סונים Eagle Dark בתרגיל של הצבא האמריקני, יוני 2024
צילומים: Army U

המשמעות של התרגיל הזה היא כי ארצות הברית סוגרת פער גדול מול סין ורוסיה, שכל אחת מהן מחזיקה כבר כמה שנים מערכות היפרסוניות מבצעיות. גם איראן וצפון קוריאה טוענות כי הצליחו לפתח מערכות היפרסוניות באופן עצמאי, אם כי עד היום לא נצפו ניסויים כאלה שלהן. במלחמה באוקראינה, השתמשו הרוסים במספר תקיפות בטילים היפרסוניים שאת חלקם הצליחו טילי הפטריוט האמריקאים ליירט. בארצות הברית חוקרים מאז את היירוטים הללו כדי ללמוד על הנשק הרוסי ולפתח במקביל גם מערכות יירוט שיוכלו להתמודד טוב יותר עם הדורות הבאים של נשק היפרסוני.

במקביל לזרועות האחרות של הצבא האמריקני, גם  חיל האוויר נמצא במירוץ לסגירת הפערים הללו. לאחרונה הוא החל בהתאמת מערכי המפציצים האסטרטגיים שלו לנשיאת נשק היפרסוני. אחד מהם הוא מערך מטוסי ה B1B או כפי שהם מכונים בארצות הברית, BONE. טייסת הניסוי של מערך ה B1B,  ערכה בבסיס הניסויים אדוארדס של חיל האוויר במערב ארצות הברית, ניסוי עם כן נשיאה חדש שאמור להתאים לא רק  למגוון רחב של חימושים היפרסונים אוויריים. כן הנשיאה החדש שפותח על ידי חברת BOEING, מותאם גם לפלטפורמות ההפצצה האחרות כמו ה B 52 ו ה B-2 Spirit. “בניסוי הוכחה יכולת הפעלה מהירה וגמישות מבצעית גבוהה של כן הנשיאה החדש” נאמר בהודעת הסיכום של חיל האוויר האמריקאי לאחר הניסוי. למרות שניסוי עם טיל היפרסוני עדיין לא התבצע עם מטוס ה B1B, ההערכה היא כי הוא ייערך בקרוב.

עד כה נערכו כל הניסויים על גבי מטוס B 52.   “מאחר ומערך מטוסי ה B 52 נמצא בתהליך שדרוג מקיף, אנחנו רוצים להשתמש ב B1B כמדגים המרכזי מעתה והלאה של הנשק ההיפרסוני.”, אמרה ג’ניפר וונג, מנהלת תכנית המפציצים של חברת בואינג. לא מן הנמנע שההצלחה של הניסוי הזה תאריך בעוד כמה שנים את שירותו של ה B1B,  שאמור להתחיל ולצאת משירות החל מ 2030.


תמונת שער: מפציץ B1B של חיל האוויר
האמריקני בניסוי כן נשיאה לנשק היפרסוני
צילום: West James by photo Force A

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות