חשמל באוויר

האם אנחנו קרובים לחזות במטוס הנוסעים החשמלי הראשון? כנראה שלא שהיום הזה לא רחוק כל כך. שתי חברות סטארט אפ מבטיחות משוויץ ושבדיה נמצאות בשלבים האחרונים של פיתוח מטוסי נוסעים חשמלי. הצלחת החברות הללו  לא נעלמה מהעיניים של ענקיות התעופה העולמיות שמחפשות פתרונות חדשים לקווי תעופה חדשים.

התעופה האזרחית מחפשת פתרונות חדשים, זו עובדה. אחרי שנים של התבססות על מנועי דלק סילוני, ועם התפתחות עולם הכלים הלא מאוישים המונעים על ידי מנועים חשמליים, המגמה הזו החלה לזלוג גם למטוסי נוסעים. בינתיים מדובר בעיקר במחקר ופיתוח של היכולת הזו, ולא במטוס “מבצעי”. רשויות התעופה בעולם גם הן עוקבות אחרי המגמה הזו שתצריך  תהליך רישוי ארוך וקפדני.

Heart Aerospace משבדיה שהוקמה ב 2019,  היא אחת מחברות הסטארט אפ שמפתחת מטוס נוסעים חשמלי מסחרי. זו ככל הנראה החברה שנמצאת בשלב המתקדם ביותר לקראת טיסת מבחן ראשונה, כבר השנה. המדגים שלה  1X נחשף בספטמבר 2024. מדובר במטוס בעל מוטת כנף של 32 מטר שאמור בשלב הראשון לטוס למרחק קצר יחסית של כ 200 ק”מ. השימוש המיועד של המטוס הזה הוא טיסות בין שדות תעופה קטנים – Pocket airports באזורי פריפריה.

תמונות ותמונת כותרת: מטוס הנוסעים החשמלי Heart X1 צילום: Heart Aerospace

“הטיסה הראשונה של ה 1X אמורה להציג יכולת חדשנית של מנועים חשמליים למטוס נוסעים” נאמר בהודעת החברה. בהמשך הפיתוח מתכננת Heart Aerospace לפתח מטוס נוסעים היברידי ל 30 נוסעים, שישלב שני מנועים חשמליים ושני מנועי דלק סילוני. על ידי שילוב היכולת ההיברידית, יגדל  טווח הטיסה ל 400 ק”מ ויאפשר למטוס להמריא ממנחתים קצרים שאורכם קצת יותר מ  1000 מטר. בטיסה עצמה הטייס יכול לעבור מהנעה היברידית להנעה חשמלית בלבד, ואז להבי מנועי הבנזין יתקפלו בכדי להוריד את הגרר של המטוס ולחסוך באנרגיה. מיקום סוללות ההנעה של המטוס ימוקמו בחלק האחורי של הגוף, כנראה גם כן לצורך הורדת הגרר שלו. הטענת כל אחד מהמנועים החשמליים מתוצרת Systems BAE אמורה לארוך כחצי שעה בלבד.

עד כה גייסה Heart Aerospace 145 מיליון דולר, רובם מחברות תעופה גדולות בהן: יונייטד איירליינס ואייר קנדה. משקיעות נוספות בחברה הן Mesa Air Group, יצרנית המטוסים השבדית SAAB והאיחוד האירופי ,דרך גופי המחקר והפיתוח שלו. על ההתקדמות המשמעותית בפיתוח המטוס מעיד צבר הזמנות עתידי של 250 מטוסים ועוד יותר מ 300 כאופציה.

תמונות ותמונת כותרת: מטוס הנוסעים החשמלי Heart X1 צילום: Heart Aerospace

טיסת הבכורה של ה 1X אמורה להיערך בארצות הברית לקראת הרבעון האחרון של השנה. השדה שנבחר  לניסוי הראשון הוא Plattsburgh International Airport, במדינת ניו יורק. הבחירה בשדה הזה היא בעיקר בטיחותית, בשל דלילות התנועה האווירית סביבו והעובדה שיש בסביבתו שטחים פתוחים.

אלא ש Heart Aerospace  לא לבד. חברת JEKTA משוויץ מפתחת גם היא מטוס נוסעים חשמלי בשם PHA-ZE 100. המטוס הזה מיועד להיות מטוס אמפיבי שיטוס בין איים. הרעיון המסחרי של החברה דומה מאד לזה של Heart Aerospace, הוא פונה לחיבור של אזורים פריפריאליים, ובמקרה הזה טיסה בין איים. גוף המטוס אמור להיבנות מחומרים מרוכבים, בכדי למנוע קורוזיה מואצת בשל תנאי ההפעלה בסביבה רטובה והוא אמור להיות מונע בעזרת 10 מנועים חשמליים בהספק 180 KW כל אחד. המנועים יוצבו חמישה על כל כנף. המהירות המקסימלית של ה PHA-ZE 100 תגיע  ל 155 קמ”ש. גם כאן משך הטענת הסוללות נלקח כמרכיב מרכזי ברווחיות ההפעלה, לכן התכנון הוא למשך הטענה מלאה  שתיארך שעה בלבד.  בנוסף, התפיסה של המתכננים היא לבנות מטוס כמה שיותר ירוק ל 19 נוסעים ו 3 אנשי צוות ולכן הוא אמור לכלול עיצוב פנים חדשני שמבוסס על קיימות. כסאות המטוס יצופו בחומרים טבעיים וייעשה שימוש בעץ שעם במקומות שבהם לא נדרש שימוש במתכת. בתכנון העתידי של ה PHA-ZE 100 יש גם גרסאות עיצוב כמטוסים פרטיים, מטוסי מטען או מטוסים לפינוי רפואי. ה PHA-ZE 100 אמור להיות בעל יכולת המראה ממים רדודים, נהרות, לגונות כמו גם שדות תעופה קטנים על היבשה.  JEKTA כבר מתכננת במקביל מטוס גדול יותר, שיגיע לטווח טיסה של כ 550 ק”מ, עם ערכת סוללות משופרת שמפותחת בימים אלה על ידי חברת ZeroAvia.

Pocket airports

השם Pocket airports ניתן לשדות תעופה קטנים באזורים מרוחקים על ידי NASA שבמהלך שנת 2013 יצאה בקול קורא לפיתוח יכולות טיסה לא מזהמות. התכנית שנקראה The Green Flight Challenge, היא פרויקט משותף לסוכנות החלל האמריקנית ולקרן הפרטית CAFÉ –   Comparative Aircraft Flight Efficiency שמעודדת פיתוחים שיורידו את פליטת הגזים המזהמים בתעשיית המטוסים . שני הגופים הללו העמידו פרס של מיליון וחצי דולר לפתרון הטוב ביותר שיוצג. כעבור שנתיים וסדרה של טיסות מבחן הוכרזה הזוכה בתחרות, מכללת Langelaan LLC of State College מפנסילבניה שפיתחה את מטוס חד מנועי חשמלי שטס למרחק של 200 מייל. למקום השני הגיעה קבוצה בשם team eGenius שהציגה יכולת דומה אבל תצרוכת החשמל שלה הייתה גבוהה ביחס לזו של המנצחת.

תמונה: הדמייה של המטוס החשמלי הימי PHA-ZE 100 איור: JEKTA/ZeroAvia


 

תמונות ותמונת כותרת: מטוס הנוסעים החשמלי Heart X1
צילום: Heart Aerospace

אמיר בר שלום

תגובות סגורות