במהלך השבועות האחרונים עסקה מערכת ניו-טק בסקירה של ענף הרכיבים בישראל כאשר אנו משתפים פעולה עם רוב החברות המובילות בתחום זה, גם חברות מפיצות וגם חברות יצרניות בתוספת קבלני משנה ומנהלי רכש מחברות אלו. נראה שהשנה החולפת התאפיינה ביציבות ועליה מתונה במכירות הרכיבים בישראל. המגמות העיקריות ב 2016-2017 שהשפיעו על הענף, היו מזוגים ורכישות של חברות מובילות, ירידת שער הדולר, עליית המחירים, התארכות משמעותית של מועדי האספקה, הביקוש הגובר בעולם לרכיבים בתחום האוטומוטיב, העברת הייצור של חברות לחו”ל ועוד.
רוב החברות שהשתתפו בסקירה השנה דיווחו על עלייה חד ספרתית בהיקף המכירות ביחס לשנה הקודמת. התחומים המסורתיים כגון: הצבאי, תעופתי, הרפואי והתעשייתי ממשיכים להוות חלק נכבד מהיקף המכירות בישראל.
להלן דברי חלק מהחברות שלקחו חלק בסקר:
משה זכריה
מנהל רכש, Flextronics Israel
שוק הרכיבים בעולם נמצא במגמת עליה מתמשכת. בתשעת החודשים האחרונים ברוב משפחות הרכיבים פסיבים ואקטיבים אנו נתקלים ב:
מחסור ברכיבים
עליות מחירים
התארכות משמעותית של זמני האספקה
השנה להבדיל משנים קודמות אנו נתקלים במחסור גם בקבלים ונגדים. בחלק ממשפחות הזיכרונות בנוסף לעליות המחיר המשמעותיות ישנם אלוקציות. הסיבות העיקריות למצב החדש הינם הביקוש הגובר לרכיבים בעיקר בתחום האוטומוטיב. סמארטפונים. ושרתים (עקב ביקוש גובר לענן). המצב החדש גרם למפיצים הגלובליים להגדיל את המלאים. משיחות שעשיתי עם רוב יצרני הרכיבים הגדולים נאמר לי שכ-35% מצבר ההזמנות שלהם מגיע ממפיצים. זה מצביע על ביקוש שבעיקר מיועד ליצירת מלאים. רוב היצרנים אומרים שהמצב הזה צפוי להימשך עד סוף השנה.
עופר דיאמנט,
מנכ”ל SAMTEC ישראל
מחצית ראשונה של 2017 בסמטק ישראל היא טובה ואנו מראים יציבות וגידול חד ספרתי כרגע אולם הצפי למחצית השנייה הוא הרבה יותר טוב.
לקוחות גדולים ומובילים ממשיכים להזרים הזמנות משמעותיות לפרויקטים גדולים שעבדנו עליהם בשנים האחרונות והגיעו לשלב הייצור.
סמטק נבדלת מאחרים בכך שזמן תכנון הרכיבים, הטמעתם בפרויקטים השונים הוא ארוך יותר וזאת עקב הפיתוחים החדשים של סמטק בתחום המחברים והכבלים אשר מצריכים זמן רב יותר בתכנון ועד לאישור הרכיבים. אנו עובדים צמוד מאד עם המהנדסים ומנהלי הפיתוח בכל החברות.
פרויקטים רבים מתנהלים במקביל בכל החזיתות ובלקוחות המובילים אולם אנו חזקים מאד גם בלקוחות הסטארטאפים ושם אנו דואגים לאשר ולהטמיע את הרכיבים שלנו בפרויקטים השונים, לספק דוגמאות בימים ספורים בלבד לדלת הלקוח ולזכות בפיתוחים חדשים כך שבזמן שהפרויקטים יגיעו לשלב הייצור אנו נזכה בהזמנות ובשלב מאוחר יותר בכמויות הגדולות.
בהשוואה לשנה שעברה אני יכול לומר שהמחצית הראשונה של 2016 היתה מעט טובה יותר אולם אנו כבר חשים במגמת התחזקות וגידול במכירות שנמשך למחצית השנייה של 2017.
אנו שומרים בצורה עקבית על יתרון זה ועל תנופת המכירות ולכן המהנדסים שלנו נמצאים בשטח רוב ימות השבוע, עסוקים בפיתוחים ובפרויקטים שונים.
מבחינת זמני אספקה, בסמטק אנו תמיד עומדים בזמני אספקה קצרים מאד ואנו מספקים את מרבית הרכיבים הסטנדרטיים ב-2-3 שבועות.
אין עוד ספק שמסוגל לספק רכיבים על פי דרישה וייצור בזמן אספקה כל כך מהיר ולאחר יצור הרכיב ספציפית על פי מפרט הלקוח.
אנו מספקים דוגמאות תוך ימים ספורים ישירות לדלת הלקוח והודות לזמן האספקה המהיר יחסית בסמטק (שבועיים, שלושה) אנו לא מחזיקים מלאים וכך גם המפיצים של סמטק בארץ ובעולם אינם מחזיקים מלאים.
מי שכבר מחליט להחזיק מלאי זה מפיץ שחתום על הסכם ספציפי כזה או אחר להחזקת מלאי ספציפי ללקוח מסוים ולזמן מוגבל.
מבחינת הסקטורים המובילים שסמטק מוכרת להם בארץ ניתן לראות גידול בתחום ה-Telecom/Datacom וזאת עקב מספר לקוחות מובילים ורכישות לפרויקטים גדולים. תחום זה מהווה כשליש ממכירות סמטק בישראל השנה.
השוק הצבאי ממשיך להוביל, להיות יציב ולגדול עם כ-20%-25% מסך המכירות וזה גדל בהתמדה. בתחום זה סמטק חזקה מאד ואנו נמצאים בכל הפרוייקטים הצבאיים, בכל החברות והחטיבות השונות.
תחום ה-Computer/Semiconductor מהווה נתח משמעותי מסך המכירות של כ 10-15%.
תחום ה-Industrial/Instrumentation מתחזק משמעותית ומהווה כ- 20% מסך המכירות.
התחום הרפואי מתפתח עם פרוייקטים יפים שתוכננו בשנים האחרונות אולם תחום זה מהווה כרגע כ-5-10% מסך המכירות.
התחומים החדשים שסמטק נכנסה אליהם: התחום האופטי, מחברים ל-Backplane ותחום המיקרו-אלקטרוניקה מתפתחים בקצב איטי ובטוח ובעיקר התחום האופטי שרושם פיתוחים חדשים ויפים.
התחום האופטי תופס תאוצה רבה יותר עם מוצרים חדשים ויחודיים לסמטק אולם הגידול בו עדיין איטי ואנו צופים בו גידול משמעותי יותר בשנים הקרובות.
בתחום האופטי סמטק מציעה קישוריות של כבלים ומחברים: Active Optical Cables & Connectors, הפתרון החדש של סמטק כולל את ה-Firefly שזו מערכת חיבורים בתוך המוצר עצמו המקשרת בין המעגלים (fly over), המעניקה למתכננים את האפשרות לשימוש בכבלי נחושת זולים או במנגנונים אופטיים בעלי ביצועים גבוהים במיוחד לדרישות קצב הנתונים של היום ושל הדור הבא.
מחברי Backplane – בתחום זה אנו צופים גידול משמעותי בעתיד עם מגוון רחב של מחברים וגם כ second source לקו המחברים של Amphenol וזאת לאחר חתימת ההסכם בנושא לפני כשנה.
בתחום המיקרו אלקטרוניקה – Chip Packaging סמטק מציעה שירותי: Die Attach, Flip Chip, Wire Bonding, Dam/Encapsulation (סגירה ואיטום), לחברות המפתחות עצמאית את השבב שלהם והיתרון הוא בשרותי התכנון וה-Signal Integrity שהם חלק בלתי נפרד.
סמטק מציעה גם מארזי שירותים כוללים לתכנון ועריכת ביצועי המערכת והסיגנל, החל מאפליקציה ספציפית ועד לתכנון מערכת שלמה וזאת על ידי קבוצת Teraspeed Consulting.
אלו התחומים החדשים שאנו צופים בהם גידול משמעותי יותר בעתיד ובשנים הקרובות.
לסיכום, אנו צופים המשך גידול וצמיחה בשווקים אשר אנו בולטים וחזקים בהם, זאת בעיקר הודות לקו המוצרים הנרחב של סמטק והתאמתו במיוחד לשוק הישראלי ולפיתוח המוצרים שבו, השירות ללא תחרות והתמיכה האבסולוטית בלקוח ובצרכיו.
אחת הדוגמאות הבולטות היא מוצרי Signal Integrity/High Speed שהגידול בהם הוא מתמשך ומשמעותי ביותר ועבר את 50% מסך מכירות כלל המוצרים בישראל.
שיבי דקל,
מנכ”ל TELSYS ישראל
היקף מכירות טלסיס בשנת 2016 היה דומה להיקף המכירות בשנת 2015. בחציה הראשון של שנת 2017 ישנה ירידה רצופה בשער הדולר אשר משפיעה על תוצאות חברות ההפצה. הוצאות החברות מבוטאות בשקלים ורמת המכירות והרווח הן פונקציה של שער הדולר אשר חווה ייסוף לעומת השקל בחודשים אלה.
התארכותם של זמני האספקה בחודשים האחרונים מאלץ את המפיצים להערך בהתאם וגם הלקוחות אשר קוראים את המצב מעבירים הזמנות לטווח יותר רחוק כדי להגן על היצור שלהם ברבעונים הבאים. מגמת העברת היצור מהארץ נמשכת (כולל אירופה) ובנושא זה על הרשויות לעשות יותר כדי לחזק את החברות המיצרות בארץ אשר יוצרות מעגלי תעסוקה נוספים. רכישת חברות ישראליות נמשכת ומרכזי הפיתוח שלהם הופכים להיות מרכזי פיתוח של חברות בינלאומיות אך מצד שני הן מסייעות לעיתים להעברת היצור מהארץ. סגירת מפעל היצור של TYCO () בקרית גת היא דוגמא נוספת למגמה זו.
בתחום החברות והפרויקטים החדשים אנו רואים את המשך עלית תכנוני ה-IoT. לטלסיס מבחר פתרונות לתחום זה כמו מודולי RF ,GPS, מודמים סלולרים, סנסורים, מיקרו קונטרולרים, פתרונות אנלוגים, סוללות (נטענות ורגילות) ומטענים. תחום נוסף בוא אנו רואים את גדילת הפעילות הוא תחום השרתים ופתרונות האחסון. לחברת MACOM פתרונות מתקדמים בנושא ואנו רואים גידול בפעילות בתחום זה. רכישת SILICON IMAGE ע”י חברת LATTICE חושפת אותנו לפרויקטים מענינים בתחום הוידאו גם בתחום המקצועי וגם בתחום הצרכני (פתרונות קוויים ואלחוטיים). תחום מערכות הרכב (ADAS & ENTHERTEIMENT) הוא גם תחום שבו אנו רואים פעילות הגדלה עם הזמן ויצרנים מרכזיים שלנו מתמקדים בתחום זה.
חברת TEXAS INSTRUMENTS ממשיכה להוביל את שוק האנלוג בעולם. טלסיס, שהיא המפיצה הגדולה והותיקה של TI בישראל עוקבת אחרי הפעילות של TI באופן צמוד וגם אנו רואים עליה בהיקף מכירות האנלוג שנה אחר שנה. ל-TI פתרונות מגוונים גם בנושא ה POWER ו-SIGNAL CHAIN. גם בתחום CONNECTIVITY אנו רואים פעילות ענפה של TI.
בחודשים האחרונים חברת טלסיס הגדילה את השקעתה בחברת VARISCITE אשר מפתחת ומיצרת פתרונות מערכת על מודול (SOM) לשווקי מערכות משובצות מחשב. חברת VARISCITE הינה יצרנית SOM מהמובילות בעולם. אנו מאמינים שמגמת השוק תהיה להרחיב את השימוש בפתרונות אלה אשר יקצר את זמני הפיתוח של החברות המפתחות ויאפשר להן לשדרג את המעבד בו הן משתמשות בקלות רבה יותר עם התקדמות מעבדי היצרנים. טלסיס מפיצה את קו VARISCITE בין יתר קויה.
ניר אלישע,
מנהל מכירות, Wurth Electronics Israel
שוק הרכיבים העולמי הופך להיות יותר ויותר גלובלי – יצרנים פותחים משרדים מקומיים (וירט אלק ישראל, Tayco, Molex, LTC/ADI) על מנת לתמוך בלקוחות הסופיים באופן ישיר ומיידי כאשר המפיצים המקומיים נלחמים לשמר את הקיים.
כמן כן מתחזקת מגמת “שמים פתוחים” – מחיר גלובלי ידוע שמלווה את הלקוח בכל מרכז ייצור שיבחר: ישראל, סין, פיליפנים, או מזרח אירופה.
כחלק ממדיניות “השמים פתוחים” חברות כמו TI, כבר לא שומרות מחיר ל DESIGN IN מהלך שמוביל לתחרות בריאה בין המפיצים.
באופן מובהק רואים כי שוק הרכיבים האקטיבי נהפך ליותר ויותר ריכוזי – כאשר חברות ענק רוכשות חברות קטנות / בינוניות / גדולות. חברות הענק מעדיפות לרכוש חברות על מנת להגדיל את מגוון הפריטים שיכולים להציע ולהגיע לטכנולוגיות שאינן ברשותן כרגע, במידה ויעלצו לפתח בעצמן יעלה להם הרבה זמן וכסף – Time to Market. ולפנות את הדרך לשליטה אבסולוטית בקו מוצרים מסוים.
ישנה תחושה קלה שזמני האספקה מתארכים אצל מרבית היצרנים אשר גורמת לאי נוחות בשוק ומנפחת בלון של אלוקציה. יש להיזהר מאוד לא להכניס את שוק הרכיבים לסחרור בנושא זה.
הנושא החם בשוק היום הינו אוטומוטיב – כנראה בעקבות רכישת מובילאיי ע”י אינטל. אך מי שחי את השטח יודע כבר מספר שנים כי שוק האוטומוטיב בישראל חי ובועט (יותר מ-80 סטארפ אפ נפתחו בנושא זה רק בשנה האחרונה).
יש לבצע הבחנה ברורה האם המוצרים הינם מצריכים אישור אוטומוטיב – מה שלמרבית היצרנים אין – אך לוירט אלק’ ישנה חטיבה שמתמחה רק בנושא הזה – יצרן גרמני ומוצרים אשר נקראים After Markting – שהם מתווספים לרכב בסיום הייצור. (מצלמות, מערכות התראה, מערכות מולטימדיה וכו).
וירט אלק’ ישראל זו שנה שמינית ברציפות מראה גידול דו ספרתי במכירות – הלקוחות הישראלים מערכים איכות ובעיקר רמת שירות גבוהה המתבטא בכל נקודה בגלובוס.
כחלק מהתרחבות החברה, וירט אלק’ רכשה חברה המתמחה במוצרי מודולים BT ,GSM בשם Amber Wireless.
טלי פאר
מנהלת תקשורת שיווקית
ANALOG DEVICES ישראל
שני הסגמנטים שמתחזקים ומתפתחים ורואים בהם גידול בפדיון השנה הם השוק הצבאי והרפואי.
השוק הצבאי הוא שוק מעניין מאוד מבחינת אנלוג שרואים בו התחזקות – רואים צמיחה בשנים הקרובות. שלש החברות הגדולות – תע”א, אלביט ורפא”ל – חתמו על עיסקאות נשק גדולות מאד עם הודו ומדינות שונות באירופה – עיסקאות שאמורות להיות מסופקות בשנים הקרובות ולהביא לגידול משמעותי בהכנסות שלהן. האתגרים העיקריים בשוק זה הם: FMF בארה”ב ו-Offset עם הודו.
השוק הרפואי מראה סימני חוזקה, טכנולוגיות חדשות נכנסות לשימוש, והתחרות הבינלאומית בפתרונות ופרוצדרות רפואיות מתקדמות מתגברת. ישנו לחץ על מחירים תחרותיים. שוק ה-VSM, מתמקד בעיקר במתן פתרונות מדוייקים גם אם במחירים גבוהים יותר. אנלוג מציעה מגוון פתרונות לכל העולמות הללו תוך מתן דגש על ביצועים גבוהים מאד.
שוק התקשורת השנה מראה סממני התאוששות. חברות ישראליות מתאימות עצמן לדרישות החדשות בתחום ודבר זה מתבטא בתכנונים חדשים ומכירות. הפתרונות המתקדמים של אנלוג בתחומים של טרנסיברים, דוגמים מהירים ומיקרו גלים מתאימים לדרישות שוק אלו.
התחום התעשייתי – זהו שוק חזק מאוד באנלוג העולמית – פחות בתעשייה הכבדה בישראל אבל הוא קיים. השוק התעשייתי חשוב לנו ואנחנו מנסים להבין איך למצות את השוק הישראלי יחד עם עבודה רבה שלנו ושל המפיצים שלנו, זה שוק איטי אבל יציב וחשוב מאוד גם לנו בישראל וגם לאנלוג העולמית.
מבחינת זמני אספקה – הסטנדרט הוא 4-6 שבועות. יש לנו ייצור בארה”ב ובמזרח. בדיקות אנו מבצעים בפיליפינים וסינגפור.
GO TO MARKET: השנה עשינו שינוי במערך האסטרטגית של אנלוג העולמי וישראל. Analog Devices בחר את Arrow Electronics כשותף אסטרטגי להפצה גלובלית כולל ישראל.
מנכ”ל AVNET ישראל
נדמה כי שנה מסחררת שכזו, כבר לא הייתה כאן מזמן. שנת 2017 מסתמנת כשנה הטובה ביותר ב-6 השנים האחרונות, מבחינת היקף הרכישות והמיזוגים שבוצעו בישראל וכרגע עומדת על צפי של כ-20 מיליארד דולר. זהו גידול של 200% בהשוואה לשנת 2016, שבה היקף העסקאות עמד על 10 מיליארד דולר.
עיקר הגידול, מגיע מעסקת הרכישה של חברת מובילאיי על-ידי אינטל, בהיקף של 15.3 מיליארד דולר (!). העסקה הזו מהווה סמן משמעותי לשינוי בחברות ההיי-טק בישראל, אם בעבר שאפו היזמים לאקזיט מהיר, הרי שכיום הם מתמקדים בביסוס והקמת חברה גדולה ובשלה יותר.
הצלחתה של עסקה זו נובע, בין היתר מהתחזקות שוק האוטומוטיב בעולם ובישראל. הדרישה לאבזור טכנולוגי של רכבים, מערכות השמע-בידור המתקדמות, מערכות ניווט ובטיחות ובראש טכנולוגיית האוטומוטיב – הרכבים האוטונומיים.
שוק נוסף המתחזק הינו – Servers & Data centers, זאת בשל הצורך הגובר של אחסון ענן, המדיות החברתיות וכמובן פיתוחים בתחום הבינה המלאכותית.
ישראל ממשיכה ותמשיך להיות אחת המדינות המובילות טכנולוגית בתחום הצבאי, בפיתוח פתרונות טכנולוגיים ומוצרים העומדים בחזית הלחימה וההגנה והנרכשים על-ידי הצבאות החזקים בעולם.
ההתרחבות הטכנולוגית של השוק העולמי, דוחפת חברות לחדש ולהתחדש טכנולוגית, על-מנת לעמוד בחזית הטכנולוגיה ובתחרות הקיימת בשוק וכתוצאה מכך, יוצרת עניין רב אצל חברות בישראל, כמדינה מובילה טכנולוגית. הלקוחות הישראליים ממשיכים להמציא את השוק מחדש – כשמדובר בטכנולוגיות חכמות – ישראל היא גאווה (!) המגמות השתנו וכך, גם השוק הישראלי שלא נח ויוצא להמציא את עצמו ובזכות זה אנו זוכים לכל כך הרבה עניין.
כל אלו מהווים מנוע צמיחה עיקרי למיזוגים והשקעות בארץ. אחת ההשקעות הבולטות השנה הינה חברת FLEX אשר בחרה להקים מרכז מחקר ופיתוח בישראל, הנותן מענה ופתרונות לחברות בישראל ובעולם. חברה נוספת אשר דיווחה על כוונתה להקים מרכז מו”פ בישראל, הינה איירבוס.
בסקירה על השוק העולמי, אנו רואים כי הוא עבר טלטלות ושינויים אשר השפיעו גם על השוק הישראלי. מיזוגים ורכישות שבוצעו, ברמת היצרנים, הביאו לשינויים בפורטפוליו המוצרים של המפיצים בעולם ובישראל, אשר נדרשו להמציא מקורות צמיחה אחרים והגדלת הקיימים, על מנת לשמר את מקורות הגידול. נושא זה הביא לגידול בהזמנות, שנמשכו עד לסוף שנת 2016 והביאו לאלוקציות מוצרים, בשוק כולו ובמיוחד בתחום הזיכרונות, בו אנו רואים זמני אספקה ארוכים ומשתנים.
יחד עם זאת, צורך זה הביא לשימור רמת המכירות והרווחיות אצל המפיצים.
לסיכום, נראה כי שנת 2017 מסתמנת כשנה מרתקת, מבחינה טכנולוגית, מאתגרת, בשל תנאי השוק הגלובלי (היחלשות הדולר וכו’) ועם עלייה מתונה, כלכלית בהשוואה לשנת 2016.
שמיל פרומן
מנכ”ל חברת ON Semiconductor ישראל
בשנה החולפת חווינו גידול משמעותי בשוק שהצרכים בו נוטים לכוון מוצרים דלי הספק, שוק עם רמות אינטגרציה גבוהות יותר ממה שהיינו מורגלים בעבר (מודולים ולא רק רכיבים דיסקרטיים), שוק עם מספר חברות שהן מובילות בתחומן בשווקים הבינלאומיים, וההכרה בערך המוסף של השוק הישראלי והפיתוחים שנולדים פה אך ורק גדלה, ולראייה כמות האורחים הבכירים שנוחתים אצלנו מידי שבוע.
השוק בארץ די תואם את הנעשה בעולם מבחינת ביקושים שגדלים ובעקבותיהם זמני הספקה שהתארכו כמעט על כל מגוון המוצרים. (הן הספקות מקומיות והן לקוחות שמייצרים בחו”ל).
הרכש האחרון שעשתה און סמיקונדקטור (פיירצ’לד) שהרחיב את פתרונות ניהול ההספק שלנו בצורה משמעותית חשף אותנו ללקוחות ושווקים שרמת החשיפה של און סמי היתה נמוכה יותר ואין לי ספק שתוצאות שנת 2018 יביאו מגמה זו לידי ביטוי .
רכישת אפטינה לפני יותר משנתיים ומגוון ה-IMAGE SENSORS שלנו מבשילים לתכנונים שגם כן יבואו לידי ביטוי ב-2018. שתי רכישות אלה מאפשרות לנו להיות שחקנים מרכזיים בכל מגזרי השוק: תעשייתי, ביטחוני, רפואי ותעשיית הרכב שעדיין ממשיכה להפתיע בחשיבותה לעולם הרכב העולמי.
און סמיקונדקטור מובילה בחדשנותה בתחום ה-BLE שפותח עבור ה-IoT, ורואה בשוק זה מנוע צמיחה מרכזי. הקמת מרכזי תכנון נוספים של חברות גלובליות בתחום האופטיקה מייצרות את ה”באז” הנכון עבורנו בעולם.
קבוצת תכנון הראדר שרכשנו השנה והתמקמה במת”מ חיפה מהווה הוכחה נוספת לחשיבותה של ישראל לארגון העולמי.
שרון ארלו,
מנכ”ל, Data–JCE
דטא גי סי כחברה שמתמחה בשוק הזכרונות ומייצגת את החברה הגדולה בעולם שלוקחת 60 אחוז מהשוק העולמי סמסונג, חווה תהליך הדרגתי של עליית מחירים מתמדת אשר החלה מיוני 16 ומגמה שממשיכה היום.
שוק הזכרונות אשר נשלט ע”י שלושה יצרנים דומיננטית נמצא במצב של ביקוש גדול מעבר להיצע הקיים.
בעקבות ביקושים גדולים לשוק האחסון אשר בעיקר מגיע משווקים גדולים כגון ארהב אירופה וסין השפיע על יצרניות הפלאש אשר היום הם התכנולוגיה המובילה בעולם האחסון, אנו רואים כי עליית מחירים אבל יותר נכון לציין אספקה מוגבלת, תוך יעול קווים ויעול מוצרים נוכח דרישות חדשות של הלקוחות או חברות אחסון וחברות שרתים מובילות בעולם.
למדנו כי יצרנים השמישו קווים של טכנולוגיות אחרות על מנת לממש ביקושים לטכנולוגית הפלאש וזו השפיעה על הגבלת אספקת הרכיבים של טכנולוגיות אחרות. נוכחנו לראות כי טכנולוגית הפלאש אשר סמסונג מובילה אותו כיום כבר בדור רביעי הביאה את שאר היצרנים להכריז על טכנולוגיה דומה D3 בשנת 2017 וזו כמובן מעיד לאן הולך שוק האחסון.
נוכחנו לראות כי הגדלת הביקושים עיי יצרני הפלאפונים הגדולים וגם יצרני הפלאפונים הסיניים גורמים להגבלת ההקצאות לשאר המוצרים וכך גורמים לבעיות אספקה של רכיבים לאפליקציות שונות כגון שוק הישראלי.
ראינו כל אפליקציות IoT תופסות תאוצה מדהימה תוך שימוש בענן וניידים חכמים על מנת להפוך את הצרכן הסופי לצרכן מתקדם אשר שולט טכנולוגי בחיי היום יום שלו ולפיכך יצרני הסימקונדקטור החלו בתכנון וייצור פתרונות מתקדמים בנושא תוך שימוש במודולים פשוטים על מנת להחדיר את המוצרים מהר לשוק.
ראינו כי חברת סמסונג החלה בשימוש כבר במוצרים לבנים על מנת לאפשר לצרכן להתממשק אליהם. ראינו כי דרישות העיריות כבר היום רואות את הצורך בשליטה מרחוק ולהפוך את השליטה לערים חכמות וכן זו ראייה כי עוד ועוד יצרנים מצטרפים למגמה הזו על מנת למלא את הצורך תוך פיתוח מודולים חכמים WIFI ו BLE.
כיום אנו רואים בחברות גדולות אשר רוכשות חברות מקבילות על מנת להקדים את זמן הפיתוח ולשחרר רכיבים לשוק ראיה רכישות גדולות AVAGO NXP FREESCALE LINEAR.
שמחה פרימר
מנכ”ל PEI-Genesis ישראל
שוק הרכיבים ב-2017 סובל מבעיות אספקה קשות והתארכות מועדי אספקה. הפתרון לא נראה באופק .
אנחנו כמפיץ גלובלי למחברים שנכנס לאחרונה לארץ מציעים מלאים זמינים למחברים שאנחנו מרכיבים במפעלינו. אנו מקבלים ומזהים הרבה מאוד דרישות לאספקות מידיות גם לכמויות קטנות ובנוניות.
מאחר ומדובר בתחום הפעילות העיקרי שלנו כלומר: צבאי ותעשייתי אנחנו רואים גידול בדרישות.
כאשר מדובר על פרויקטים צבאיים ארוכי טווח אנו נותנים מענה מהיר לכול כמות ולכול דרישה למרות מועדי האספקה הארוכים. החברה מכינה את עצמה מראש לפרויקטים ארוכי טווח. מצב ביטחוני עולמי משפיע על מועדי האספקה. אנו רואים גידול בשוק התעשייתי בצורה רוחבית ובאפליקציות מגוונות.
צבי ברק,
מנהל פיוטשר ישראל
אין ספק שהנושא החם המדובר והדורש התעסקות מרובה, הוא נושא התארכות זמן אספקה במידה ניכרת ועליית מחירים כתוצאה מכך, מהיום למחר.
אם בטכנולוגיות מסוימות , זמני אספקה “רק התארכו” ומחירים עלו באחוזים בודדים, הרי שבזכרונות, או בהחלט נמצאים באלוקציה עם עליית מחירים של עשרות אחוזים.
חברת פיוטשר במקרים רבים, ובטכנולוגיות מסוימות נערכה להגדלת המלאי מבעוד מועד.
החברה, כאחד השחקנים הגדולים בעולם, בנושא רכיבים אלקטרוניים, פסיביים, ואלקטרומכניים, נמצאת בקשר מתמיד עם היצרנים המובילים בעולם ע”מ לקבל קדימות באספקות לטובת לקוחותיה.
כל הסימנים מראים שמגמה זו תמשיך גם בחצי השני של שנת 2017
הנושא הנ”ל אכן פרץ לחיינו בחדשים האחרונים, אך ללא קשר נכרת התעוררות מסוימת בשוק הישראלי, שכן מכירות פיוטשר במגמת עלייה שנה על שנה דו ספרתי באחוזים.
נמשכת מגמת התחזקות בסקטור הבטחוני צבאי, בטחון פנים, רפואי, ושוק התאורה , שבה פיוטשר מובילה בעולם ובישראל במגוון פתרונות בכל הרמות, מרמת הלד הבודד עד לפתרון מוכלל.
במקביל מתפתחת תעשיית אוטומוטיב בישראל, אם זה עבודה מול יצרני רכב, או אפטרמרקט שתשפיע רבות ותתן את הטון בשנים הבאות עלינו לטובה.
יחד עם זאת, נמשכת מגמת הגלובליזציה, חברה בדרך כלל אמריקאית גדולה רוכשת חברה ישראלית בשל מאגר המהנדסים, הידע הרב, והמוצר המבריק, ולצערי לאחר תקופה מסויימת מעבירה את הייצור מעבר לים. כולנו ראינו את מקרה ויסוניק, לצערי הם לא לבד.
לסיכום, השוק הישראלי חם ובועט, התענינות היצרנים בשוק הישראלי רק עולה, כל היצרנים הגדולים שולחים את מיטב נציגהם על מנת להציג את הטכנולוגיות המובילות שלהם, שהרי ידוע שהמהנדסים הישראלים מחפשים ליישם את הפרויקטים שלהם עם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר.
גם מגמה זאת זוהתה על ידי חברת פיוטשר בהקימה מרכזי תכנון ברחבי העולם, הפועלים בשיתוף עם היצרנים המובילים על מנת לקצר זמני פיתוח ללקוחות פיוטשר המובחרים.
ארז שהרבני
סמנכ”ל מכירות מגוון טכנולוגיות, תדר הנדסה
בשנת 2017 נצפו מספר שינויים בשוק הרכיבים הנוגעים לפעילותנו:
בתחום הרכיבים חברות רבות מצמצמות את מספר הספקים על עיקרון של הגדלת נפח וציפייה להורדת מחירים בהסכמים שנתיים, תוך כדי שמירה על רמת איכות גבוהה ואספקה בזמן.
אנו עדים להתחזקות הדרישות לפתרונות בתחום המרת אותות נחושת ל-Fiber Optic מבית RF Immunity – סדרת מחברי ACON, בין היתר, כתוצאה ממעבר לעבודה בקצבים גבוהים יותר.
בתחום האנרגיה בכלל ובעיקר בתחום הצבאי, אנו ממשיכים לגדול בפרויקטים חדשים עם השימוש בתאי דלק מבוססי מתנול של חברת SFC (אנרגיה ירוקה). שינוי המגמה לטובת פתרונות אלו קורה על רקע ירידות מחירים של תאי הדלק לעומת השימוש בסוללות.
חברות רבות בשוק מחפשות פתרונות להעברת מידע ונתונים בקצבים מהירים, חברת Samtec מציעה מחברים לאפליקציות High Speed עד 43Gbps לחיבורים של 1.00 מ”מ – 10.00 מ”מ בין המעגלים, חברת Hirose הציגה גם היא מחברים לאפליקציות של High Speed לפרוטוקולים שונים כמו:
Fiber channel, Infiniband, SAS, SATA , PCIe, USB3.0 לתדרים של עד Gbsec25.
אחזקת מלאים – עדיין ישנה דרישה של לקוחות להחזיק מלאים ו/או להתחייב להזמנות מסגרת. השנה נושא זה נותר ללא שינוי.
אופי פרויקטים – לקוחות הולכים יותר לכיוון של פתרונות Turn-Key בעבודה עם ספק אחד למוצר מוגמר כולל בדיקות ואחריות.
MIGVAN & TEDER תומכות בדרישות מסוג זה באמצעות יכולות הפיתוח וההנדסה של RF Immunity. כמו כן, על בסיס אותה מגמה, ישנה צמיחה של חברות פיתוח בקבלנות משנה עבור גופים גדולים.
אנו שמחים לראות שחרור של תקציבים בתחום הצבאי כולל הזמנות בכספי סיוע לחברות מגוון ותדר – שהגדילו את צבר ההזמנות בקבוצה.
בחציון הראשון נרשמו Design-In חדשים בעיקר לחברות בתחום הרפואי לפרויקטים ארוכי טווח.
השנה קבוצת מגוון גדלה ברכישה נוספת של חברת אסטרגל, סך מכירות הרכיבים בקבוצה נמצא בעלייה מתחילת השנה. לאור מיזוג החברות והתחזקות יכולות הקבוצה אנו צופים המשך עלייה גם בחציון השני.
משה הילל
מנכ”ל, Texas Instruments Israel
ירון קגן
מנהל מערך הפצה, Texas Instruments Israel
כמו ב-3 השנים האחרונות ראינו את המשך המגמה של רכישות ומיזוגים בשוק הרכיבים, בעיקר על מנת לייצר יתרון לגודל וסינרגייה בין קווי מוצרים. טקסס אינסטרומנטס (TI) שרכשה את נשיונל סמיקונדקטורס כבר ב-2011, הקדימה את המגמה וכיום מגוון המוצרים המאוחד מאפשר לנו יכול לתת מענה על פני שווקים ורטיקליים מגוונים.
לדוגמא, אנו מסוגלים לספק פתרונות למתח גבוה וגם למתח נמוך, כמו גם לממירים (ADC/DAC) מהירים וממירים מדוייקים ביותר ובנוסף לתת פתרונות מערכתיים מקצה לקצה.
הגידול במכירות ששוק הרכיבים המוכללים (IC) מצוי בו בשנה האחרונה, נדחף בעיקר ע”י ענף הרכב (AUTOMOTIVE) והתעשייתי (INDUSTRIAL). שני התחומים חווים שינוי משמעותי ועוברים מהפך טכנולוגי (INDUSTRIAL4.0 בתחום התעשייתי ו-SMART MOBILITY בתחום הרכב), מה שמכניס הרבה יותר אלקטרוניקה ופתרונות חישה ובקרה לתחום שהיה עד כה מסורתי ושמרני. לשם השוואה, כיום ברכב ממוצע יש אלקטרוניקה בסדרי גודל של 200$ ובתוך כעשור צפוי לגדול ל כ 1200$.
ברמה העולמית טקסס אינסטרומנטס ממשיכה בתנופת פיתוח רכיבים מהירים, דלי הספק עם אריזות מתקדמות במחירים תחרותיים לכל שוק וסגמנט, לדוגמה GAN וHigh Voltage לצד טכנולוגיות SOC דלות הספק (LOW POWER) עם יכולות קישוריות אלחוטית במגוון פרוטוקולים.
מבחינת שרשרת האספקה, הרי שכבר ברבעון השלישי של 2016 התחילה המגמה של עלייה בביקוש, אשר באה לידי ביטוי משמעותי במכירות בחצי הראשון של 2017. משהגיעו הסימנים הראשונים לגידול בביקוש, כבר בסוף השנה שעברה, נערכנו עם המפיצים שלנו לבנות מלאים מבעוד מועד והתרענו על התארכות זמן האספקה. מירב הלקוחות נערכו לכך באופן אחראי מבעוד מועד ולכן לא חוו תקלות או בעיות בהיבט של אספקת רכיבים בסופו של יום. בנוסף יש להזכיר שחברת טקסס אינסטרומנטס המשיכה להגדיל את יכולת הייצור בכדי לספק באופן שוטף רכיבים ללקוחותינו הנאמנים. בהסתכלות ל-6 החודשים הבאים, אנחנו צופים שזמני האספקה ימשיכו להיות ארוכים, כ-12-16 שבועות ברוב משפחות הרכיבים. שם המשחק הוא תיכנון מדוקדק והסתכלות קדימה, תוך כדי תיאום מלא עם המפיצים, בכדי להמנע ככל האפשר ממצב של אי יכולת אספקה.
בהיבט של תיכנונים חדשים, אנחנו רואים מגמה שהולכת ומתרחבת של שימוש בכלים האינטרנטים (כגון WEBENCH, cloudbased CCS וכדומה) מצד מהנדסים וותיקים ומתחילים – כולם רואים יותר ויותר את האפשרות לקיצור זמנים ולקבלת מידע שוטף, ולצד זאת נעזרים ב FAEs עבור גישה לטכנולוגיות ומוצרים המורכבים יותר, שמצויים בחזית הטכנולוגיה, שבדרך כלל לא מצויים ברשת.
נקודה אחרונה, אך חשובה להתייחסות היא תעשיית חברות ההזנק (STARTUPS) – אנחנו רואים חשיבות גדולה לחברות ההזנק הישראליות שמגיעות עם פתרונות טכנולוגיים פורצי דרך בעולם הרפואי, תעשיית הרכב, בהיבטי MACHINE VISION, AI, ADAS ובפתרונות IoT לבית חכם, מפעל חכם ועיר חכמה – אנו ממשיכים לעודד ולהשקיע גם בהן בהיבטים של הדרכות, תמיכה טכנית, דוגמאות חינם דרך אתר MYTI , תיכנוני ייחוס (Reference Design) במאגר TI DESIGN ועד פתרונות קצה לקצה.
ברי גליק
מנהל אזורי, NXP
במהלך השנה האחרונה, המגמה ההולכת וגוברת של מיזוגים ורכישות שתועלתן לחברות הסמיקונדקטור בהחלט מתקבלת על הדעת, נוגעת בעיקר בתמורות השונות שמביאות איתן הטכנולוגיות החדשות והחזון הכלכלי בכל תחומי החיים. חברות הסמיקונדטור מחוייבות להשקיע בטכנולוגיות חדשות שעלותן הגבוהות מצריכות חברות גדולות ומבוססות בעלות תזרים מזומנים גדול. ישנה התמודדות מתמשכת עם מנועי צמיחה מהירים בעיקר בתחומי האוטומוטיב וה-IoT; מגמות שימשכו לשנים ארוכות אך באותה נשימה, לא ירחק היום שבו נראה את המגמות הנ”ל אכן מתבססות בחיי היום יום כפועל יוצא מההשקעות הדרמטיות שאנו חווים בפיתוחים חדשים כיום.
לא ניתן להתעלם למעשה מתפקידה של התוכנה וה- ecosystem כמחולל אפליקציות וסטנדרטים חדשים עבור אותן החומרות שנותנות מענה עכשווי בכל הסגמנטים של מערכות החישה, החיבוריות האלחוטית ויכולות עיבוד מגוונות. אכן NXP נותנת מענה כולל לכל אתגר פיתוחי בתחומים אלו. כמו-כן רכיבים חומרתיים (וכן תוכנתיים) ש-NXP מספקת, נותנים מענה אמין בעלי ביצועים מהירים בכל הקשור באבטחת המידע והקניין הרוחני של הלקוחות הסופיים. אין ספק שרואים גידול דרמטי בשימוש בהתקנים כאלו בפרוייקטים חדשים וכמובן בעתידיים.
ישראל, בשל היותה גורם משמעותי כמצע חדשנות ויצירתיות, מושכת אליה מספר הולך וגדל של יצרניות רכב המשקיעות סכומי עתק בפיתוחים בתחום הרכב האוטונומי אך זה יביא תוצאות בטווח הארוך יותר.
כיום ישנו גידול משמעותי בביקוש ולמעשה בעקבות כך, ההערכה שנראה גידול דו-ספרתי של השוק הישראלי בשנת 2017 לעומת 2016.
דוד רובינשטיין
סמנכ”ל מכירות ושיווק, TTI Ray-Q
חברת TTI RAY-Q הינה חברת בת של קונצרן TTI העולמי. החברה צברה לה מוניטין רב בתכנון וייצור רתמות לשוק הצבאי-תעופתי, תוך שיתוף פעולה עם היצרנים המובילים בעולם בתחום המחברים והכבילה. בתחום מסורתי זה ממשיכה החברה להוביל כספק מרכזי של מרבית הלקוחות הצבאיים הפועלים בשוק הישראלי.
על בסיס ניסיונה המצטבר והמוצלח בתחום הצבאי-תעופתי, ממשיכה TTI RAY-Q להרחיב ולהעמיק את משאביה הטכנולוגיים וערכה המוסף בהטמעת רכיבים ופתרונות IP&E בקרב מגוון חברות Datacom, רפואיות ותעשייתיות, תוך מיקוד מאמצים מול נבחרת לקוחות, פרוייקטים, גורמי פיתוח, יצרנים ומוצרים רלוונטיים. דגש מיוחד מושם בפתרונות קישוריות (Interconnect) ומוצרי חישה (Sensors) החיוניים ביישומים רפואיים, תעשייתיים ותקשורת נתונים.
מספר פרוייקטים צבאיים מובילים נכנסו במהלך השנה לשלב ייצור מואץ והביאו למימושים בהיקפים משמעותיים של מגוון מוצרי Interconnect אשר חברתנו היתה שותפה בפיתוחם מול הפרוייקטים השונים.
החל מרבעון שלישי 2016, זמני האספקה של משפחות מוצר מסויימות (כגון קבלי טנטלום) התארכו משמעותית תחת אלוקציות מצד מספר יצרנים מובילים. חלק מן הסיבות לאלוקציות אלו ואחרות נובעות מביקוש עולמי גובר מצד תעשיית הרכב (Automotive), וכן מפאניקה מצד לקוחות קצה רבים, אשר העבירו הזמנותיהם בהיקפים כמותיים גבוהים משמעותית מצריכתם החזויה בפועל.
על פי הערכות גורמים מוסמכים – מועדי האספקה ישובו למצבם המקורי החל מאוקטובר השנה.
בסה”כ – צריכת השוק הישראלי לרכיבי IP&E מאז ראשית השנה נותרה יציבה ביחס לתקופה דאשתקד ועומדת על כ- 23% מסך שוק הרכיבים בישראל.
להערכתנו צפויה ירידה קלה בביקושים לרכיבים אלו ובכלל במהלך יתרת השנה, אשר נובעת בעיקר מהחלשות היקפי הייצור מצד מספר לקוחות מובילים בארץ מחד ומהחזרה הצפויה לאיזון בין הביקוש להיצע בפריטים אשר זמן אספקתם התארך משמעותית במהלך השנה החולפת מאידך.
עמוס חגי
מנהל רכש, Nistec
מסוף שנת 2016 ובשנת 2017, השוק מתחיל להרגיש שזמני האספקה של הרכיבים האלקטרונים מתארכים בצורה משמעותית.
בעיית זמני האספקה נובעת ממספר גורמים שונים:
ראשית, השינוי בתמהיל היצרנים, מיזוגים ורכישות של מפעלי הייצור גוררים בעיית זמינות ועליית מחירים.
הגידול בביקוש לרכיבים אקטיביים ופסיביים בתחומי IoT,AUTOMOTIVE.
מדובר בנבואה שהגשימה את עצמה. השמועות הרבות בשוק על האלקוציות הקרבות אצל היצרנים גרמו לבהלה שהובילה את הלקוחות להצטיידות רכש מיותר מה שגרם בסופו של דבר להגדלת החוסרים בשוק ומינוף הבעיה.
בנוסף ממשיכה מגמה של ירידה במספר חברות הסטרטאפ בתחום האלקטרוניקה וגידול משמעותי בתחום התוכנה.
קבלני המשנה – המגמה של מעבר לייצור FTK בחו”ל והקטנת הפעילות במפעלים המקומיים פוגעת במיוחד בקבלני המשנה הגדולים בשוק האלקטרוניקה. במציאות כיום, קבלני המשנה מתחרים על שוק שהיקף המסחר בו הולך וקטן בשנים האחרונות. התחרות האינטנסיבית מחייבת שיפור מתמיד ביעילות, על ידי שדרוג טכנולוגי בלתי פוסק.
קבוצת ניסטק השקיעה בשנת 2017 בשדרוג קווי הייצור בניסטק מרכז, צפון וגולן.
בנסיבות אלו, קבלני המשנה מחויבים לייחד את עצמם בערך מוסף ללקוח ולהעניק פתרון כולל ומענה ללקוח במגוון תחומים כגון:
הנדסת רכיבים
ליווי מקצועי ברכש ובייצור
מענה טכנולוגי
היכולת לתת סל מוצרים רחב שכולל תכנון וייצור שמשלב פתרון עד לרמת המוצר סופי.
קבלנים שנותנים ערך מוסף לאורך זמן יצליחו לשמר את הלקוחות וגם יגדלו, לאור העובדה שהלקוח מחפש מענה מקיף ואיכותי.
קבוצת ניסטק מאמינה בלתת ערך מוסף ללקוח לאורך זמן. היציבות הכלכלית של הקבוצה מאפשרת ביטחון באספקת השירותים ללקוח בטווח הארוך וכן בקבלת תנאי רכש מועדפים מול הספקים ומאידך גמישות עסקית ומתן מענה מהיר לצרכי הלקוח.
מני הירש
מנכ”ל קבוצת Cidev
שנת 2016 התאפיינה ללא אירועים מיוחדים ועם גידול מתון במכירות 5-10%.
ב2017 אנו עדים לשינוי מגמה. נוצר מחסור של הרבה רכיבים בשוק, מה שיוצר אלוקציות והתארכות משמעותית של זמני אספקה המגיעים לפעמים ל-26 עד 52 שבועות. אותם חוסרים מורגשים ברכיבים האקטיביים ובמיוחד בזיכרונות, אולם גם ברכיבים הפסיביים הכוללים קבלים קרמים (בעיקר היי-קפ) ובנגדים.
הביקושים המוגברים לרכיבים, תפסו את יצרני הרכיבים לא ערוכים ולא מוכנים. אותם יצרנים שסבלו בשנים האחרונות מירידה ברווחיות עקב ירידות מתמשכות במחירי הרכיבים, לא הראו נכונות להשקיע בפסי יצור חדשים, ואפילו צמצמו כמה פסי יצור קיימים. כתוצאה מכך, נוצר המחסור ברכיבים. הביקוש המוגבר לרכיבים בא משוק הרכבים האוטונומיים, משוק ה-IoT והמשך הביקוש המוגבר משוק הסלולר.
לא בטוח שיצרני הרכיבים ששים להגדיל את כמויות היצור. הם כרגע נהנים מעודף הביקושים בתקווה שיביאו במוקדם או במאוחר לעליית מחירים. למעשה, עליית המחירים כבר החלה במספר רכיבים, וכמו כן התקבלו מספר רב של הודעות על כוונה להעלות מחירים בקרוב.
דבר אחד בטוח – המחירים כבר אינם יורדים. הלקוחות מבינים זאת, וממהרים להוציא הזמנות כבר לרבעון הראשון ושני של 2018 – וזאת בכדי לשריין להם מקום ביצור בתקווה שהספקים ימנעו מלהעלות מחירים להזמנות שכבר הוכנסו.
כרגע הערכה היא שהמחסור צפוי להימשך לפחות עד סוף שנת 2018, אולם לא נופתע אם גם ימשיך מעבר לזה.
קבוצת סידב, כספק אחראי, החליטה להגדיל משמעותית את רמות המלאי, כך שתוכל להיענות לדרישות של אותן לקוחות שלהן הסכמים שנתיים עם סידב, בתקופת החוסרים, ולוודא שאותן לקוחות לא ייפגעו בתוכניות היצור שלהן.
ברמת המאקרו – המשך התחזקותו של השקל, פוגעת קשה בחברות ההייטק שעיקר תוצרתן מיועד ליצוא מחד, ובספקי הרכיבים (המפיצים המקומיים) שהם חלק בלתי נפרד משרשרת היצוא מאידך. התוצאה הבלתי נמנעת היא המשך, ואפילו בצורה מוגברת, של העברת היצור לקבלני משנה בחו”ל.
ארז מוסצ’י
מנכ”ל Advanced MP Technology Israel
Advanced MP Technology כאחד מהברוקרים הגדולים בעולם מעל ארבעים שנה, מבססת את שירותיה בעיקר בתחום החוסרים, אובסוליט, LTB, ניהול שרשרת אספקה, VMI וניהול מלאי.
בתחום פעילות כשלנו 2017 מאופיינת בעיקר מרמת ביקושים גבוהה לחוסרים, אספקה מהירה, להבדיל משנת 2016 שהייתה שנה יציבה יחסית שהתבססה בעיקר על הוזלות וניהול שרשרת אספקה.
אנו רואים אלוקציות בעיקר בתחום הפאסיבי, זכרונות אך גם אצל יצרנים אחרים כגון TI.
זמני האספקה אצל היצרנים התארכו משמעותית, יצרנים דוחים הזמנות חדשות ל-2018, וכתוצאה מכך לקוחות פונים לפתרון מיידי מספק גלובלי ואמין.
השנה התאפיינה גם במגוון של יצרנים שהצהירו על LTB, דבר שלא תרם לרגיעה והמשך הלחץ לאיתור מלאים חדשים והצטידויות.
האלוקציה הקשה גרמה לעליית מחירים משמעותית, כמו תמיד שהביקוש גבוה משמעותית מההיצע, המחירים מרקיעים שחקים ואם מוצאים את הרכיב כמלאי, מחירו פי שלוש או ארבע ממחירון נציג, אגב אנו רואים עליית מחירים גם אצל הנציגים לאספקות עם זמן אספקה ארוך! אנו צופים שהאלוקציה תמשך לפחות עד תחילת 2018.
תחום תעשייתי בטחוני ממשיך לצמוח (רכש רכיבי אובסוליט) לאחר שחברות בטחוניות אשר נפגעו בעבר מזיופים, הגיעו למסקנה שאחת הדרכים למניעת זיופים, היא צמצום ספקים והתמקדות ברכש מברוקרים עולמיים, עם רמת אבטחת איכות וסטנדרטים מהגבוהים בעולם כמונו.
גידול יפה נרשם גם בתחום החסכונות וההסכמים, לקוחות שהיו בעבר פונים אלינו רק עם בעיית חוסר מיידי, הבינו שניתן להוזיל אחוז ניכר מהרכש ע”י איתור מקורות רכש חלופיים כמונו, חברה גלובלית ואמינה המסוגלת לתת שירותים של ניהול שרשרת אספקה עם לוחות זמנים המתאימות לדרישות הייצור של הלקוח, כמובן עם דגש על רמת איכות מהגבוהות בעולם.
ציון הללי
סמנכ”ל מכירות ופיתוח עסקי, Nisko Projects
במחצית הראשונה של שנת 2017 אנו רואים גידול משמעותי בהיקף המכירות. תחום הרכיבים האקטיביים, מתפתח לרוחב ולעומק בחברה ובכמות הלקוחות. מיקוד והגדלת משפך הפתרונות המוצעים על ידי החברה, יעילות, דינמיות וזריזות – נחוצים היום יותר מתמיד, לשרות בלתי מתפשר ללקוח, מקבלים ביטוי בצמיחה ניכרת.
השנה שוק הרכיבים מתמודד, ביתר שאת, עם שני אתגרים עיקריים:
בעיות אלוקציה שהתרחבו, גררו התארכות זמני אספקה ומאלצים את החברה להשקיע בתכנון מלאים והצטיידות מדוקדקת מבעוד מועד.
הוצאת יצור ורכש מישראל – בעיקר למזרח הרחוק ולאירופה – מגמה שדורשת מאתנו מציאת דרכים מתאימות ויצירתיות לתמוך בלקוחות ובקבלנים, לצד תמיכה מהיצרנים שאותם אנו מייצגים.
בהמשך לרכישות ולמיזוגים בתחום הרכיבים, כמפיץ של Analog Devices (שרכשה לאחרונה את Linear) אנו בצמיחה ניכרת בתחומים האנלוגיים, ה-RF וה-POWER בכללותו על כל מגזריו כמרכיב שקיים (כמעט) בכל פתרון. התחום האנלוגי בכללותו הינו תחום יציב של – High MIX בעל מגוון רחב של לקוחות.
בשנת 2017, מתרחבת מגמת פתרונות תוכנה ואפליקציות אל מול החומרה, אך גם חדשנות של חברות הזנק, אשר בין היתר, מספקות הזדמנויות חדשות בתחומים רפואיים (חלקן צופות שיצליחו לשנות את פני נגישות הבריאות, בעתיד הקרוב ולאפשר הנגשה פורצת דרך של אינדיקטורים ופרמטרים בריאותיים – למשתמשי הקצה), תחומים אזרחיים נוספים שחלקם משלבים אפליקציות למובייל וחברות נוספות שממתינות לפריצות בתחומן.
אנחנו צופים המשך גידול בשווקים בהם אנו פעילים, יחד עם המשך הרחבה של פעילות משלימה. החברה שמה דגש מיוחד בתחומים התעשייתיים, רשתות האלחוט והאינטרנט, תחום האנרגיות המתחדשות והסולריות ולקוחות המציעים פתרונות עם קישוריות לענן.
לקוחות המציעים ישומי IoT’s למיניהם, בהם מוצרים ופתרונות שמסביבנו (כאן נכנס גם ענף ה- Automotive והרכבים האוטונומיים, שבהם ישנה חדשנות רבה בישראל) מתחילים לדבר האחד עם השני והם דורשים פרוטוקולים ופתרונות, כגון חישה זולה ומתוחכמת ובנוסף מערכות חומרה מתקדמות לתחום הרכבים, כגון ADAS וכמובן השוק הביטחוני שמהווה עוגן, כל אלו גם כן, תחומים עם דגש מיוחד עבורנו.
תחום נוסף שמתפתח במהירות הינו “Cyber Hardware Security”, כנגזרת של מספר תחומים בינם, בין היתר: Autonomous Vehicle Cloud Computing, IoT, Remote Health Monitoring, etc.
תחום זה, הופך להכרחי בעולם אתגרי, בו כמעט הכל מגיע לענן – Online, וכיום אין התלבטות והתפשרות בנחיצות פתרונות עם DNA – חומרתיים – אל מול הפתרונות התוכנתיים שנפרצים – בעיקר עבור הצפנה של מידע, הגנה על נכסים רוחניים (IP) והגנה על מידע משודר ומאוחסן שלעיתים הושקעו בו ובפיתוח המוצר, שנות אדם רבות.
יחיאל בוסקילה
סמנכ”ל חטיבת רכיבים, קבוצת-ח.י. רכיבים
במהלך 2016-2017 נצפו מגמות של יציבות עם עליות מתונות בענפים השונים וענף ה-IoT שהתחזק ומשפיע לטובה על תחום התקשורת שלצערנו עדיין רק מספר חברות בודדות נשארו הדומיננטיות. ניתן לראות שהתחומים המסורתיים כגון: הצבאי, תעופתי, הרפואי והתעשייתי ממשיכים להוות חלק נכבד מהיקף הפעילות בארץ.
השנה ניתן לראות רגיעה במגמת הגלובליזציה של השוק העולמי – איחוד חברות יצרניות ורכישה של חברות על ידי ענקים גלובליים יחסית לשנה שעברה, אך להערכתי זו מגמה שתמשיך ותלווה אותנו במיזוגים נוספים במיגון הענפים (רכיבים אקטיביים ותחום הפלשים וזיכרונות).
המגמה של מעבר לייצור בחו”ל והקטנת השוק המקומי נמשכת ולצערנו אף גדלה.
קבוצת חי ממשיכה לצמוח בעקביות ולשמחנו עומדים ביעדים שהצבנו, וזאת בעיקר בזכות תמיכת הספקים שלנו וכל צוות המכירות וההנדסה שהשנה התמקדנו בדיזיינים של רכיבים חדשים אצל הלקוחות ותמיכה ללא לאות בלקוחות.
מסוף רבעון 4 של 2016 ועד היום ניתן להרגיש במגמת הביקוש הגובר בשוק העולמי מה שמשפיע כמובן על האספקות ומחירים בכל תחום הסמיקונדטור.
מבחינת זמני אספקה ואלוקציות הציפייה שבתחום הפלשים ייתכנו עדיין חוסרים ואף תנודות במחירים.
בתחום הצגים TFT LCD הביקוש בעולם גרם למועדי אספקה ארוכים יותר וזאת בעקבות חוסרים שיש בחומר הגלם העיקרי – “TFT lcd glass” שחברות הסלולר “דאגו” שקווי הייצור שלהם יהיו בתפוסה מלאה עבורם ולמערנו מה שנשאר לשאר השוק הוא הגורם למוכעדי אספקה ארוכים יותר ואף עליית מחירים.
לסיכום, אנחנו מצפים לשנה טובה. עלייה מתמדת בתחום הביטחוני והרפואי וכן המשך ביסוס והתחזקות הובלת החברה בתחום הצגים, הזיכרונות, Data storage & Flash, רכיבי POWER & RF.