מירוץ החמקנות ממשיך להיות אתגר מרכזי בקרב יצרניות מטוסי הקרב בעולם. טורקיה ערכה בחודש פברואר האחרון טיסת בכורה למטוס ה KAAN מתוצרתה. במקביל מפרסמת לוקהיד מרטין יצרנית ה F 35 נתונים מבצעיים של פעילות מטוסי החמקן הישראליים, במהלך מלחמת “חרבות ברזל”.
התעשייה האווירית הטורקית רשמה בתחילת חודש פברואר הישג מרשים עם טיסת הבכורה של מטוס ה KAAN, מטוס קרב דור חמישי מתוצרת טורקיה. המטוס המריא ממפעלי היצרנית TAI – Turkish Aerospace Industries Inc, סמוך לבירה אנקרה ולווה במהלך כ הטיסה על ידי מטוס F 16 של חיל האוויר הטורקי. הטיסה עצמה ארכה 13 דקות ובמהלכה הגיע המטוס לגובהה של 8,000 רגל ומהירות של 230 קשר (425 קמ”ש). התכנון הראשוני לטיסת הבכורה היה לשנת 2023, שנת ה 100 לכינונה של טורקיה המודרנית, אבל עיכובים בפיתוח גרמו לדחיה.
טורקיה החליטה לייצר את ה KAAN אחרי שבמהלך 2019 היא הוצאה מתכנית ה F 35 האמריקנית, בעקבות רכישת מערכות הנ”מ הרוסיות S 400. החשש בארצות הברית היה כי מידע מסווג על יכולות הF 35 יזלוג לרוסים ויסכן את יכולת החמקנות המתקדמת של המטוס. הKAAN הטורקי מתוכנן להחליף את מערך מטוסי ה F 16 המתיישנים של חיל האוויר הטורקי והוא מתוכנן לטוס עד 2070. הטורקים שתכננו תחילה מטוס לעליונות אווירית בלבד תחת השם TF-X, נאלצו לשנות את הייעוד עם ביטול עיסקת ה F 35 למטוס רב משימתי. המתכננים אומרים כי ה KAAN נבנה בצורה גנרית בכדי להתאים אותו בעתיד לדור 6, כלומר ליכולת לפעול בשיטת ה WING MAN, טיסה מבצעית משותפת של מטוסים מאויישים ולא מאויישים בעלי יכולת פעולה אוטונומית.
על פי העיתון HURRIYET הטורקי, טורקיה עדיין בודקת אפשרות לחזור לפרויקט ה F 35, אבל מעריכה שהאמריקנים ושאר המדינות השותפות יתנגדו ולכן היא מאיצה את הפיתוח של יכולת בניית חמקנים עצמאית. “אנחנו עדיין בודקים את העניין, ובמקביל מנסים לקבל חזרה את ההשקעה שלנו בפרויקט עד כה”, אומר מקור בטחוני בכיר בטורקיה שמדגיש, “זו הסיבה שאנחנו חייבים להתמקד במטוס חמקן משלנו”.
ה KAAN דומה במראה החיצוני שלו ל F 35 אבל שונה ממנו בכמה מרכיבים. הוא מונע על ידי שני מנועים, מה שמעמיד את מידת החמקנות שלו בספק. אחת התכונות הבעיתיות של מטוס חמקן היא פליטת החום של המנוע ובניית שיפועים מתאימים בגוף המטוס, לבלימת החתימה המכ”מית שלו באזור המנועים. ארצות הברית הצליחה לפצח את האתגר הטכנולוגי הזה עם ה F 22 ויישמה את חלקו ב F 35 שמונע במנוע אחד. גם החמקן הרוסי SU 57 וגם הסיני J 20, בנויים עם שני מנועים ומכאן גם סימני השאלה לגבי יכולת החמקנות שלהם.
ה KAAN הטורקי אמור לטוס במהירות של 1.8 מאך בגובה של 40,000 רגל עם יכולת טיסה בגובה מקסימלי של 55,000 רגל. טורקיה מקווה שבעקבות האצת הפיתוח היא תתחיל בייצור המוני כבר ב 2025-6 והמטרה היא להגיע למחיר אטרקטיבי שיכול להתחרות במטוסי החמקן האחרים. אזרבאייג’אן שמקורבת מאד לטורקיה של ארדואן, חתמה ב יולי 2023 על הסכם שיתוף פעולה ואופציה לרכישה עתידית של המטוס. לצורך בניית המטוס החדש, גייסה טורקיה את הידע שצברה עד כה בפרויקט ה F 35. כך למשל, את מיכלי הדלק של המטוס בונה חברת בת של TAI, שהייתה אמורה להיות יצרנית מיכלי הדלק של ה F 35. בין השאר נבחנת גם אפשרות לייצור מיכלי הדלק מחומרים טרמו – פלסטיים (פולימר בעל יכולת גמישות גבוהה).
אלא שעד שהמטוס ישלים את שלבי הפיתוח, טורקיה חייבת להחליף ולשדרג את מערך מטוסי הקרב המתיישן שלה. רק לאחרונה היא קיבלה את אישור הקונגרס האמריקני לרכוש מטוסי F 16S חדשים במקביל לשדרוג המטוסים הישנים. האור הירוק האמריקני לעיסקה הזו הגיע רק אחרי שטורקיה אישרה את חברותה של שבדיה בנאט”ו והחשש האמריקני כי טורקיה תרכוש במקום מטוסי ה F 16, מטוסי טייפון מתוצרת בריטניה וגרמניה. ההערכה היא שטורקיה תבחר בסופו של דבר במטוסים האמריקנים ,בעיקר בשל הרצון להתמקד בדגמים אחידים (ככל הניתן) במערך הקרב שלה.
התנסות מבצעית ראשונה ל F 35 במתאר לחימה
חברת לוקהיד מרטין יצרנית מטוס הF 35 פירסמה באמצע אפריל האחרון דו”ח מעניין מאד על הפעילות של מערך החמקנים הישראלי מאז ה 7/10. מתברר שכבר ביום הראשון ללחימה פעלו 38 מטוסי F 35 בגזרות השונות. מאז, הממוצע היומי של כל מטוס הוא 3 גיחות קצרות, של עד שעתיים טיסה. עוד מתברר שכל המדינות החברות בפרויקט נרתמו לתגבר את שרשרת האספקה של חלפים למטוסים הישראלים, שהיו הראשונים בעולם לקחת חלק בפעילות מבצעית אינטנסיבית. בנוסף הודיע חיל האוויר האמריקני כי אנשיו היו שותפים לתחקירים מבצעיים של פעילות מערך החמקנים הישראלי, בכדי ליישם מסקנות לגבי פעילות עתידית של החמקנים האמריקניים באוקיינוס הפסיספי מול סין. המידע הזה אמור לשרת גם את המשך הפיתוח של המטוס בשנים הבאות, כולל בשיפורים שיוכנסו למטוסים הבאים שאמורה ישראל לקבל במסגרת רכישת הטייסת השלישית.
תמונת כותרת: מטוס ה KAAN הטורקי איור מתוך Official twitter account of Turkish Aerospace Industries, Inc