חדשות היום

קטן וקטלני

“אין ספק שאנחנו מציגים כאן את אחד הכלים המתקדמים בעולם בכל הקשור למל”טים משוטטים”, אומר לנו דני אשחר המשנה למנכ”ל

אירונאוטיקס בביתן החברה בסלון האווירי בפריס. האורביטר K1, שנחשף לראשונה בסלון האווירי בפריס, פותח בשנים האחרונות על בסיס האורביטר 2, מל”ט התצפית הטקטי של החברה. האורביטר K1, הוא המל”ט הראשון של אירונאוטיקס בקטגוריית המשוטטים (Loitering), תחום שבו נחשבת ישראל למובילה בעולם.

“הדרישה לכלי נשק משוטטים, הגיע למעשה מלמטה, מהשטח. אחרי שנים של שימוש בכלי טיס בלתי מאוישים למטרות תצפית, איתור וסימון הגיעה הבשלות הטכנולוגית להוסיף למעגל הזה גם יכולות תקיפה מהירות מאד ומדויקות מאד” מספר אשחר.

האורביטר K1 הוא מל”ט משוטט שנבנה כאמור על תשתית מל”ט הדגל של אירונאוטיקס – האורביטר 2. לשני המל”טים תשתיות זהות של אוויוניקה, שליטה ובקרה ומבנה גוף דומה. לאורביטר K1 יכולת שהייה באוויר של עד שלוש שעות, והוא נושא מצלמה בעלת יכולות צילום יום ולילה. האורביטר K1 הוא מל”ט קומפקטי הנשלט מרחוק על ידי מערכת בקרה קרקעית (GCS). בהתאם למיקום ספציפי של מטרה, האורביטר K1 משוגר לאוויר, מגיע לאזור הרצוי ומסוגל לתקוף את המטרה – בין אם היא נייחת ובין אם היא בתנועה. אפשרות נוספת היא לשגר אותו לאזור מסוים ללא נקודת ציון ספציפית, ובמקרה זה הוא יודע לסרוק את האזור, לאתר בעצמו את המטרה ולבצע תקיפה. היתרון הגדול של האורביטר K1 הוא ברב שימושיות שלו. שלא כמו כלים משוטטים אחרים, במידה שלא מתבצעת תקיפה, ניתן להחזיר ולהנחית אותו בבסיס האם, בעזרת המצנח שהוא נושא עמו.

הראש הקרבי של האורביטר K1 מכיל כ-2.2 ק”ג חומר נפץ מתקדם. מנגנון הפיצוץ נדרך רק בשלב הצלילה הסופית אל המטרה, מה שמאפשר למפעיל להסיט במידת הצורך את האורביטר K1 מהמטרה בשלב מוקדם של הצלילה, אם משהו באזור הפגיעה המשוער השתנה ומצריך את ביטול המשימה. ראש הקרב של המל”ט מכיל שני מנגנוני פיצוץ המותאמים למשימה: רסיק אויר לפגיעה בכוחות חי”ר או כוחות מחופרים או מנגנון חדירה לפגיעה ברכב רך.

“העובדה שיש כאן שתי אפשרויות פיצוץ, בנוסף ליכולת להחזיר את המל”ט הביתה, מקנה למפעילים שלו גמישות אפקטיבית מאד שלא הייתה קיימת קודם. הדרישה לנשק כזה הגיע למעשה עם השתנות שדה המערכה המודרני. העובדה שצבאות מודרניים נאלצים כיום להתמודד ולפעול באזורים צפופים, רווי אוכלוסייה אזרחית מול מטרות נקודה, יצרה שלושה צרכים: צורך בשהייה ארוכה מעל מטרה כדי לאתר אותה, יכולת סגירת מעגל מהירה ואפילו מיידית כאשר המטרה צצה ולבסוף יכולת פגיעה מדויקת מאד. האורביטר K1 עונה על כל הצרכים הללו ואפילו מעבר לכך, הוא לא נשק מתכלה. הפעיל לא מאבד אותו ברגע ההזנקה לאוויר”.

מאז הקמתה בשנת 1997, סיפקה אירונאוטיקס מערכות מטוסים ללא טייס ליותר מ-45 מדינות שונות. הטכנולוגיה שפיתחה אירונאוטיקס משלבת מערכות בלתי מאוישות מסוגים שונים הכוללות ציוד מעקב לצרכי מודיעין מגוונים, ובשנה האחרונה גם פתרונות תקיפה.

את האורביטר K1 בנתה אירונאוטיקס כאמור, על בסיס משפחת האורביטר 2. וזאת במטרה להוזיל את ההצטיידות בו, ללקוחות קיימים. “לקוח שמחזיק כבר באורביטר 2 לא צריך להצטייד בשידרה לוגיסטית חדשה”, אומר אשחר. “מדובר למעשה באותה אוויוניקה, אותן מערכות קשר ומנוע כמעט זהה. את שינוי הייעוד ניתן לעשות אצל הלקוח על בסיס התשתית הקיימת. כל מערכות ההפעלה של האורביטר K1 מתבססות על ממשק האדם – מכונה של אירונאוטיקס, בדיוק כפי שהן נמצאות בדגמי האורביטר 2 לסוגיו. המל”ט עצמו אמנם בנוי קצת שונה, עם כנפיים קצת יותר קטנות ומתע”ד שונה וקל יותר, אבל ההתממשקות שלו במערכת השו”ב הקיימת של האורביטר 2 מהירה מאד וידידותית”.

חלק מלקוחות אירונאוטיקס כבר בחנו את האורביטר K1 החדש. אירונאוטיקס אמנם אינה חושפת את זהות הלקוחות אבל בעבר פורסם כי פינלנד רכשה עשרות מערכות מאירונאוטיקס וכך גם פולין. לדברי בכירים בחברה האורביטר K1 החדש, כבר נחשף למספר לקוחות שהביעו בו עניין. “מעבר ליכולות הטיסה והאיסוף שלו והייחודיות בעובדה שניתן להחזירו ממשימה, האורביטר K1 פונה לקבוצת מטרות שלמעשה “לא טופלה” עד היום”, אומר אשחר. “כבר בשלבי הפיתוח הבנו כי יש קבוצה שלמה של מטרות שאינן מטופלות בשל חוסר חימוש מתאים. הצורך הזה התחדד בהמשך משיחות עם לקוחות וממחקרי שוק שביצענו, קראנו לזה “מטרות רכות”. כלומר מטרות שאינן מצריכות חימוש מתוחכם, אלא חימוש מדויק וזמין. זו הסיבה שראש הנפץ שלנו כל כך קטן, הוא בבחינת האופטימום לטיפול במטרות כאלה” (אשחר מצביע בעיקר על חוליות מחבלים ורכבים – א.ב.ש). מעבר לכך לדעתי הצלחנו להגיע לעלות מאד כדאית ללקוח. עצם העובדה שלא מדובר ברכישת מערכות שו”ב ותחזוקה חדשות, הופכת את הכלי הזה לאטרקטיבי מאד. העובדה הזאת מאפשרת ללקוח להצטייד באורביטר K1 במספרים גדולים. בנוסף לכך, אנחנו נמצאים כרגע רק ב-CYCLE הראשון של הייצור, כך שבעתיד המחיר יהיה אפילו נמוך יותר”.

באירונאוטיקס כבר מדברים על הדור הבא של המשוטטים, האורביטר K2, שאמור להיות מצויד במנוע היברידי: הנעת דלק (בעירה פנימית) והנעת חשמל, בדומה לאורביטר 3 של החברה.

“הביצועים של האורביטר K3 אמורים לפתוח עבור הלקוחות שלנו קשת רחבה מאד יכולות מבצעיות חדשות” מסכם אשחר. “טווח גדול יותר, יכולת פגיעה מדויקת, ובעיקר Cost Effective. זה יהיה זול מאד עבורם להשתדרג ביכולות והכול על בסיס המערכות הקיימות”.

האורביטר K1 - המשוטט החדש של אירונאוטיקס צילום: אירונאוטיקס

האורביטר K1 – המשוטט החדש של אירונאוטיקס
צילום: אירונאוטיקס

אמיר בר שלום

תגובות סגורות