הארגון היצרני התחרותי הפועל בעידן הנוכחי וחפץ לשרוד ולהצליח, נדרש להמיר את הגישה המסורתית, הדוגלת בהשגת יתרון בודד וארוך טווח תוך אימוץ מדיניות ייצור קשיחה, בהשגת רצף של יתרונות תחרותיים, המתחדשים ללא הרף, מתוך הבנה שהם זמניים בכל מקרה. במובן המעשי, גוף תעשייתי השואף להיות תחרותי, חייב לאמץ אסטרטגית ייצור גמישה המאפשרת להטמיע שינויים במבנה המוצר ובמרכיביו במהירות וכמו כן לאפשר את קיצור תהליכי ההובלה של מוצרים חדשים משולחן הפיתוח לאולם הייצור וממנו, אל מדף המכירה. כל זאת על מנת לאפשר מענה מהיר לדרישות וטעמי השוק המשתנים במהירות גבוהה.
נדבך חשוב נוסף באסטרטגיה של ארגון יצרני מצליח היא הבטחת כלכליות הייצור. מדובר ביישום בלתי פוסק של אסטרטגית הפחתת עלויות הייצור. בדרך זו מצליח הארגון להשיק את המוצר החדש בעלות נמוכה יותר ובמחיר תחרותי המאפשר למקסם את פוטנציאל המכירה של המוצר תוך הגנה על שולי הרווח.
מערכת ה- (Manufacturing Execution System) מאפשרת הוצאה לפועל של הייצור במקביל לאיסוף, ניתוח והצגת נתונים מרצפת הייצור בזמן אמת. בכך היא יכולה לחסוך בעלויות הייצור ולשפר את תהליך הייצור במפעל, אך בראש ובראשונה לאפשר לארגון להתחרות בשוק משתנה.
עמידה במכלול האתגרים שצוינו מחייבת את הארגון לאפשר זרימת מידע רציפה ואמינה בין הרבדים השונים, מרובד המחולל העסקי – ה-ERP, ועד לאחרונת המכונות ברצפת הייצור. על המידע לזרום באופן רציף, עליו להיות נגיש וחשוב מכל עליו לנוע בנתיב דו סטרי: מרובד ה-ERP כלפי מטה ומרצפת הייצור כלפי מעלה. בנוסף נדרש לאפשר את זמינות המידע גם במימד האופקי, כך שמחלקות שונות לרוחב הארגון יוכלו לצרוך ולהשתמש בו.
מערכות מידע לרצפת ייצור ככלל ומערכות MES בפרט, הן המאפשרות למלא את החלל בין רובד ה-ERP לאולמות הייצור. מערכות המידע לרצפת הייצור מבית Siemens אותן מיישמת ארדן קונטרול טק מאפשרות קישור לרובד ה-ERP מחד ולכל אחד מבקרי רצפת הייצור מאידך.
ארדן מיישמת מוצרי מדף שפותחו בשוק הגלובלי על מנת לתת מענה לצרכי מגזרי תעשייה שונים המתמודדים עם צרכים זהים.
מערכת ה-Simatic IT של Siemens בנויה כמכלול מודולים המטפלים בהיבטים שונים של הייצור, כגון פיתוח, בקרת איכות, ניטור ביצועים, חישובי מדדים כמותיים ואיכותיים ועוד. סט התהליכים העסקיים המנוהלים באמצעות מודולים אלה והמשותפים למכלול תחומי תעשייה, “ארוזים” בגרסת הבסיס של המוצר. בנוסף מכלול תהליכים עסקיים ותהליכי עבודה האופייניים לתעשיות ספציפיות כמו התעשייה הכימית, תעשיית הרכב או תעשיית מזון ומשקאות, “ארוזים” בספריות מוצר המיועדות ליישום למפעלי תעשייה ספציפיים.
מהי התועלת המיידית למפעל המטמיע מערכת ניהול רצפת ייצור? איך מושפעת תרבות העבודה במפעל מהטמעת המערכת?
ככלל ניתן לומר כי יש כמה תועלות מובהקות למפעל, כמעט בטווח המיידי וזאת בנוסף לשינוי קיצוני של תרבות העבודה במפעל.
השינוי המהותי מתבטא בשקיפות ובזמינות המידע המגיע מרצפת הייצור. מדובר למעשה בהסרת החסמים בזרימת הנתונים הכמותיים והאיכותיים המגיעים מאולמות הייצור. מנהלי הארגון יכולים לקבל תמונת מצב בזמן אמת של פעילות הייצור, למדוד את הספקי הייצור, לאמוד את היעילות שבהפעלת משאבי הייצור, צריכת מלאי חומרי הגלם וצמצום הפחתים בניצול החו”ג.
אנשי המעבדה, אנשי התפ”י ומבקרי האיכות של המפעל יכולים להפיק מהנתונים מידע חיוני ולהבטיח את העמידה ביעדי האיכות באופן המאפשר להם לייצר בהתאם לתקנים הרווחים בתחומי התעשייה השונים (לדוגמא דרישות FDA בתעשיית הפארמה, דרישות BRC בתעשיית המזון או דרישות ה-Nadcap הרווחות בתעשיית התעופה).
הזמינות והמיידיות של המידע, כמו גם ההזרמה האוטומטית שלו בין רבדי הארגון מאפשרת לקצר תהליכים במימד הזמן ובכך לייעל את העבודה. ניתן לדוגמא לקבל התראות בזמן אמת אודות חריגה בלתי רצויה בביצועי מכונה או קובעת ייצור מנה מסוימת ולבצע תיקון מידי. כך ניתן לחסוך בחומרי הגלם, בצריכת האנרגיה והזמן, באמצעות תיקון מהיר של הליקוי והפחתה משמעותית של מספר החלקים הפגומים מסך היחידות במנת הייצור, שיכולים היו להיות מיוצרים אלמלא בוצע השינוי.
שימוש במערכת ה-MES לניתוח בדיעבד ולתכנון עתידי של הייצור
מערכת ה-MES מטפלת לא רק בהתראות ודיווחי זמן אמת אלא גם מאפשרת אגירת נתונים בארכיון המערכת אודות כל פעילות הייצור. מנהל התפעול, מנהל הכספים, מנהל התפ”י, או הייצור, יכולים מאוחר יותר לנתח אירועים בדיעבד וזאת באמצעות הפקת דוחות בחיתוכים שונים על בסיס המידע שנאגר בארכיון המערכת. התוצאות מעובדות בגוף הדוח והמסקנות מוטמעות לתוך תהליכי התכנון מחדש תוך שיפור התהליכים העתידיים.
כיצד המערכת מתמודדת עם כמות הנתונים העצומה הנאספת לרצפת הייצור מערכת MES הופכת כמות גדולה של נתונים לזמינה. האתגר שלנו כמיישמים הוא להפוך את אוסף הנתונים למידע פרקטי ובר שימוש.
בתהליך היישום אנו ממפים את מכלול הנתונים מחד ומאפיינים את המידע הדרוש לכל אחד מבעלי התפקידים מאידך, כך שכל אחד ואחד יקבל את המידע הרלוונטי עבורו בקלות ובזמן הנכון.
המטרה היא לא להציף את מקבלי ההחלטות במבול של נתונים לא רלוונטיים, אלא לתת להם כלי ניתוח ופיקוח יעילים.
כיצד זה מתבצע בפועל?
לאחר אפיון הדוחות והמסכים התואמים את דרישות המידע של מקבלי ההחלטות, אנו מבצעים תכנון ארכיטקטוני של מסד נתוני המערכת ובונים את “מנועי המידע” של המערכת באופן שיאפשר “קונטקסטואליזיציה” של הנתונים; כלומר שמירה של הנתונים בהקשר הנכון על מנת לתת להם את המשמעות הנדרשת. הדבר נעשה באמצעות תכנון ובניה נכונה של מסד הנתונים תוך בנית יחס מתאים בין השדות והטבלאות אל מול האירועים המתרחשים בפועל ברצפת המפעל.
האם המערכת מתאימה לכל ארגון יצרני?
מגמת הטמעת מערכות MES או מערכות מידע לייצור תפרח דווקא בקרב ארגונים בינוניים וקטנים. גם הם צריכים להתייעל ודווקא ארגונים אלה נדרשים לעשות את המקסימום על מנת להתחרות באופן אפקטיבי. לאור ההבנה הזו מובילה ארדן פעילות של הטמעת מערכות מידע לרצפת ייצור עבור ארגונים קטנים.
סל המוצרים של Siemens בתחום זה עשיר וכולל מוצרים כמו ה-Simatic Plant Intelligence או מערכת ה-LMS, המאפשרים לנו להפעיל מערכת מידע הכוללת ניטור של פעילות הייצור, שיקוף של המכונה, הקו והמפעל, תוך הפקת חישובי יעילות, ניהול עקיבות לאורך תהליך הייצור ועוד. כך יכול גם ארגון קטן להפוך לגמיש, מהיר, יעיל ותחרותי כמתחייב.
כיצד יראה העתיד של מערכות אלו?
אנו צופים כי המגמה תלך ותתפתח. יותר ויותר ארגונים ישכילו להבין כי הטמעת מערכות מידע היא הכרחית וכמו שאמרתי קודם, לא רק הגדולים שבהם.
התחזיות מדברות על המהפכה התעשייתית הרביעית או כמו שנהוג לכנות אותה Industry 4.0.
מדובר למעשה באינטגרציה מלאה, אופקית, אנכית ולמעשה רב ממדית של ארכיטקטורת המידע בארגון, כאשר כל עולמות התוכן משיקים זה לזה. האינטגרציה היא מלאה והיא כוללת קישור מלא של עולמות התוכנה והחומרה שבארגון לכדי ישות אחת אחידה. זאת ועוד, מדובר על השקה של המערכות עם מערכות ניהול שרשרת האספקה בתוך הארגון ועם הארגונים עימם הוא עובד בשיתוף פעולה, ספקים ולקוחות וזאת על מנת לאפשר יכולת תחרות, התאמת ועיתוד מלאים, תמיכה מלאה בין שותפים אסטרטגיים ופעילות מסונכרנת.
אהד שורץ הינו מנהל פיתוח עסקי ותחום רצפת ייצור בחברת ארדן קונטרול טק מקבוצת ניסקו ארדן
- תמונה 4
- תמונה 3
- תמונה 2
- תמונה 1
- אהד שורץ – מנהל פיתוח עסקי ותחום רצפת ייצור בחברת ארדן קונטרול טק מקבוצת ניסקו ארדן