התווית על בקבוק יין היא דבר חשוב, בעיקר כשלא מכירים את היקב והיד תשלח בטוח לבקבוקים עם תוויות מיוחדות הנמצאים על המדפים..
לאחרונה פגשתי בבקבוק יין של יקב ששמעתי עליו רק כשראיתי את התווית המיוחדת שעליו – יקב כינור דוד.
על התווית האחורית נכתב: “יקב כינור דוד הוקם במרוקו ב-1905 ע”י היינן ר’ דוד אדרעי ז”ל בקבלו אישור מיוחד מהמלך המוסלמי, והתמחה בייצור יינות פורט. כיום היקב ממוקם בעיר האבות חברון בגובה 985 מטר על גבי גת עתיקה מתקופת בית שני, תחת כיפת השמיים. נכדו של מקים היקב היינן דוד אדרעי, התמקצע בלימודיו בפורטוגל מקום הולדת סגנון הפורט.”
עד שנת 2014 דוד מכר יינות נוספים אבל כחלק מהתהליך שעבר היקב התמקדו בו בשנים האחרונות בייצור יין בסגנון פורט עם יישון ארוך שנים ולכן מספר שנים לא היה יין למכירה מהיקב. ביקב עברו ליישן את החביות תחת כיפת השמים כמיטב המסורת של יצור הפורט.
רק לאחרונה יצא הפורט הישראלי, שהוא בלנד של 10 שנים, למכירה מיקב כינור דוד. היין זכה במדליה בתחרות טרה וינו 2022.
היין בסגנון פורט של יקב כינור דוד מיוצר מבלנד בחביות המתיישנות 9-12 שנים, כדי לשמור על ייחודיות של ממוצע 10 שנים לבקבוק זה.
בבלנד נמצאים הזנים 30% מרלו 5% קברנה 5% פינו נואר 30% מוסקט. היין לא מסונן. היין מתיישן בחביות עץ אלון צרפתיות משובחות כמיטב המסורת. מומלץ להגיש קר. אגב, פּוֹרְט (בפורטוגית: Vinho do Porto) הוא יין אדום מתוק ומחוזק, המיוצר בחבל היין אלטו דורו בפורטוגל, ומיוצא מהעיר פורטו בצפון המדינה, והיא מקור שמו. היין מכיל כ-20% אלכוהול.
כל יין דומה המיוצר במקום אחר בעולם הוא יין בסגנון פורט.
כשהרחתי את היין, המתקתק שמזגתי לכוס מיד אחרי שליפת הפקק, ערבלתי בכוס חשתי בריח חלש של יושן. הטעם בפה היה רחוק מאיזון או מהנאתי. החזרתי את הבקבוק למקרר והמתנתי יומיים שלושה. ואז… היין נפתח, התחזקו הארומות המוכרות של סגנון הפורט והפה והחך אהבו מאוד את המתיקות, המבנה והטעמים של היין הישן שבילה הרבה בתוך חביות עץ ששכבו תחת כיפת השמים. מתברר שאת הזקן הזה רצוי לא ללגום מיד, עם פתיחת הבקבוק אלא מומלץ לתת לו להיפתח כראוי, אפילו מספר ימים ולא לשכוח לקרר אותו הייטב לפני המזיגה לכוס. ההנאה גדלה. לחיים ובהצלחה.
לפרטים נוספים:
כתובת היקב: קריית ארבע, רח’ דוד המלך 25
מוויקיפדיה למדתי שמקור היין ביקבים שנפתחו בצפון פורטוגל על ידי סוחרי יין אנגלים שחיפשו תחליפים ליין בורדו בעת מלחמה עם צרפת במאה ה-17. לכן, לרוב יינות הפורט שמות אנגליים, למרות מוצאם הפורטוגלי. קינטה דה נובל – פונסקה – גרהאם – וורן -סאנדמן (Sandeman)
היין מבוקבק במפעלים הנמצאים בעיר התאומה של פורטו שנמצאת על הגדה הדרומית של הנהר, וילה נובה דה גאיה. יין הפורט מקבל את טעמו המיוחד מברנדי שמוסף אליו בתהליך התסיסה. התוספת גורמת לתסיסה להיעצר וכך מתיקות הענבים נשמרת. התופעה התגלתה במקרה על ידי סוחרים בריטיים, שהוסיפו ברנדי ליין כדי לחזק אותו במשך מסעותיהם הימיים הארוכים לבריטניה.
על גבי בקבוקי יין הפורט לא מצוינת שנת הבציר, מפני שהיין בכל בקבוק מיוצר מתערובת של יינות מחוזקים מבצירים שונים. בשנים משובחות במיוחד מוציאים בתי הפורט יין הנקרא וינטג’ הנושא את שנת הבציר. היין עצמו מיושן בדרך כלל במשך מספר שנים (בהתאם למותג ולרמה) בחביות עץ אלון ואלו משמשות לאחר מכן ליישון ויסקי ובפרט בורבון. רוב יינות הפורט הם אדומים, אבל יש גם יינות פורט לבנים. קיימות רמות איכות שונות של פורט: הרמה הנפוצה והזולה ביותר היא Ruby, הרמה הבאה היא Garrafeira, רמה משובחת היא Tawny, והרמה הגבוהה ביותר היא הווינטג’ המיוצרת רק בשנות בציר משובחות. האיכות תלויה בזני הענבים ובמספר השנים של ההתיישנות בחביות.